In een brief die 27 maart 2015 verscheen in de Financial Times roepen 19 economen, waaronder Guy Standing, medeoprichter van BIEN, de Europese Centrale Bank (ECB) op om een alternatief beleid van kwantitatieve versoepeling[1] te voeren. De brief bevat een oproep om contant geld rechtstreeks over te maken naar burgers in de eurozone.
Als een reactie op het plan van de Europese Centrale Bank (ECB) om de komende 18 maanden 60 miljard euro per maand in het financiële systeem te injecteren, hebben 19 economen een brief aan de Financial Times[2] ondertekend, met het verzoek om een andere aanpak te overwegen, één waarvan zij denken dat die een meer efficiënte manier is om de economie in de eurozone te versterken.
“Uit de gegevens blijkt dat de conventionele Kwantitative Versoepeling (Quantitative Easing ofwel QE) een onbetrouwbaar instrument is voor het stimuleren van het BBP (Bruto Binnenlands Product) of de werkgelegenheid. Onderzoek van de Bank of England toont aan dat de welgestelden veel meer profiteren, door de stijgende prijzen van activa, dan de armsten” aldus de brief.
De ondertekenaars bieden een alternatief:
“Het nieuwe geld, gecreëerd door centrale banken van de eurozone, kan beter gebruikt worden voor de financiering van overheidsuitgaven (bijvoorbeeld door te investeren in hoognodige infrastructurele projecten) dan het te steken in de financiële markten; een alternatief is om elke eurozone-burger, 19 maanden lang, € 175 per maand te gegeven, die ze kunnen gebruiken om te bestaande schulden af te lossen of te besteden zoals zij dat willen. Door het direct stimuleren van bestedingen en werkgelegenheid, kan de aanpak veel effectiever zijn dan de plannen van de ECB met de conventionele QE.
Het idee van het hebben van de centrale banken om geld te verdelen onder de burgers is vaak genoemd “kwantitatieve versoepeling voor het volk (QE for the people)’- is een term bedacht door Steve Keen, een Australische econoom.
Prof. Steve Keen ondertekende de brief, samen met 18 andere economen, waaronder een aantal pleitbezorgers voor een basisinkomen zoals BIEN’s mede-oprichter Guy Standing, David Graeber, Frances Coppola en Lord Robert Skidelsky. Guy Standing schreef onlangs een artikel waarin een voorstel voor het feit dat de ECB een basisinkomen pilot-studie zou kunnen financieren [3] in Europa:
“De maandelijkse betalingen kunnen worden verstrekt aan iedere man, vrouw en kind in, zeg, vier proefgebieden , met als enige voorwaarde dat zij de betalingen zullen blijven ontvangen als zij in die gebieden wonen. Mensen zouden nog steeds vrij om te gaan en staan waar zij willen. Het zou hen echter kunnen helpen om te blijven. Deze betalingen kunnen worden toegekend voor een periode van 12 of 24 maanden. “
Het aan BIEN gelieerde Onvoorwaardelijk Basisinkomen Europa (UBIE) kwam onlangs ook uit voor een soort soortgelijk voorstel in een persbericht[3] , als “een pragmatische, directe route naar een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen in de eurozone.”
Hoewel het concept van ‘kwantitatieve geldverruiming voor mensen “en het basisinkomen gemeenschappelijke kenmerken hebben in de zin dat ze beiden voorzien in overdrachten van contant geld aan iedereen zonder voorwaarden, wordt een kwantitatieve geldverruiming meestal niet opgevat als een permanente regeling, het is eerder een maatregel voor de korte termijn die gericht is op het stimuleren van de vraag.
Hieronder volgt de volledige lijst met
ndertekenaars:
Victoria Chick, University College London
Frances Coppola, Associate Editor, Piera
Nigel Dodd, London School of Economics
Jean Gadrey, Universiteit van Lille
David Graeber, London School of Economics
Constantin Gurdgiev, Trinity College Dublin
Joseph Huber, Maarten Luther-Universiteit
Steve Keen, Kingston University
Christian Marazzi, Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen en Kunsten van Zuid-Zwitserland
Bill Mitchell, Universiteit van Newcastle
Ann Pettifor, Prime Economie
Helge Peukert, Universiteit van Erfurt
Heer Skidelsky, emeritus hoogleraar, Warwick University
Guy Standing, School van Oosterse en Afrikaanse Studies, Universiteit van Londen
Kees Van Der Pijl, University of Sussex
Johann Walter, Westfälische University, Gelsenkirchen Bocholt Recklinghausen, University of Applied Sciences
John Weeks, School van Oosterse en Afrikaanse Studies, Universiteit van Londen
Richard Werner, Universiteit van Southampton
Simon Wren-Lewis, Universiteit van Oxford
- Auteur: Stanislas Jourdan (UBIE.ORG)
- Vertaling: Google/Florie Barnhoorn
- Bron: http://www.basicincome.org/news/2015/03/europe-quantitative-easing-for-people/
- Photo Credit CC Alex Guibord
- [1] Kwantitatieve versoepeling of vrijer vertaald kwantitatieve geldverruiming – in het Engelse financiële jargon aangeduid als “quantitative easing” is vergroting van de geldvoorraad door een centrale bank door middel van de aankoop van effecten zoals staatsobligaties. http://nl.wikipedia.org/wiki/Kwantitatieve_versoepeling
- [2] http://www.ft.com/intl/cms/s/0/7bc99348-d40b-11e4-99bd-00144feab7de.html#axzz3Va5I8EHR
- [3] http://www.socialeurope.eu/2015/02/basic-income-pilots-better-option-qe
- [4] http://basicincome-europe.org/2015/01/qe-the-ecb-must-target-the-real-economy/
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.