Basisinkomen – Het wordt hoog tijd!

Leestijd: 4 minuten

Wat ís dat? Een basisinkomen?
Een universeel basisinkomen, of UBi is geld dat elk lid van een samenleving ter beschikking krijgt. UBi is een vast bedrag waar men zonder luxe van kan leven en kan deelnemen aan de samenleving.[0] UBi stimuleert de geldomloop, de arbeidsmarkt en de economie. UBi bevordert ook de eenheid (in het land), de veiligheid en verschillende aspecten van productiviteit; participatie, innovatie, maatwerk, onderwijs en de kunsten, het ontplooien van talent en het starten van een onderneming. UBi dient het algemeen belang en doet recht aan het individu – het bevordert de eigen regie en geeft een ‘land-dividend’. [1] UBi maakt goede milieuzorg betaalbaar. UBi vergroot het woningaanbod en verkleint de behoefte aan betaalde zorg. UBi verkleint de overheid, flexibiliseert de economie .n humaniseert werkcondities.

Het UBi, basisinkomen is dat een uitkering?
UBi is geen uitkering in de traditionele zin, UBi is een burgerrecht, dus voor iedereen. Zoals de AOW en het Algemeen Kiesrecht.

Zónder eisen? Dan kan men de hele dag niks doen!
Dat zou kunnen.

Zou u dat doen? Ik?
Ik niet nee, maar anderen vast wel. Dat is het beeld, maar het klopt niet helemaal. De mens is doorgaans geneigd de handen uit de mouwen te steken. Uit onderzoek blijkt dat mensen die hun baan kwijt zijn erg ongelukkig zijn en dat bijna 90% daarvan op zoek is naar werk ( SCP, 2008 [2]) -niet door verplichting, maar arbeidsethos. En helaas, er is te weinig betaald werk voor allen. Dit tekort is structureel en neemt wereldwijd toe; een gevolg van vooruitgang, vrede en veiligheid!

Maar ‘n inkomen voor iedereen, is dat te betalen?
Jawel. Economen [3] hebben dat voor verschillende landen exact berekend. Projecten in Brazilië, Namibië en India (i) laten zien dat het succesvol kan zijn. Welzijn, participatie en productiviteit nemen toe.

Hoe kan dat?
Het geld moet natuurlijk ergens vandaan komen, maar dat is geen probleem. Het meeste is er al. De kern is een aanpassing van onze financiële structuur en het stimuleren van de economie. Een doeltreffende invoeringsvorm kan zijn een iets hogere btw en minder inkomstenbelasting. Dat betekent dat een wasmachine wat duurder wordt maar de kapper of een tuinman goedkoper. Dat bevordert werkgelegenheid, de export, kleinschaligheid en maatwerk (oa. betaalbare zorg, recycling en milieuzorg). (zie filmdoc: ‘Grundeinkommen’ Enno Schmidt, 2011 [4]) UBi werkt ‘progressief’. Het werkt als traploze variant van ib-schijven 1, 2, 3.

Een heel links idee dus…
Dat zou je zo kunnen uitleggen. Maar wat vind je hiervan: gemotiveerde, autonome, welopgeleide mensen, geen minimumloon, hoge participatie, lage kosten, meer vraag, meer export, minder regels, simpele administratie, simpele controle en initiatiefrijke, bestaanszekere professionals/zzp. Is dat niet liberaal?

Daar zit wat in. Maar rijke mensen hebben toch geen basisinkomen nodig?
De kracht van een UBi is de eenvoud, de vrijheid en de gelijkheid. Een elite is ook een minderheid en een voorwáárdelijk basisinkomen zou ivm. controle veel geld en gedoe kosten. Bovendien, de garantie dat je erbij hoort, en altijd een basisinkomen hebt is – ook als je veel verdient – een bevrijdende gedachte èn een bindende factor. De rest is extra, dat geldt voor iedereen!

Maar alles omgooien? Het werkt toch prima zo?
Nee. We schieten tekort:

  1. Ruim 20% van de Nederlandse huishoudens is afhankelijk van een uitkering. (CBS, 2011) Die is (vaak) te krap geworden om van te leven. [5]
  2. Uitkeringsgerechtigden mogen geen studie volgen, bedrijf starten, klussen of stage lopen; frustrerend, improductief, lastig, een armoedeval
  3. Stress leidt tot ziekten en schade voor de maatschappij (NAVB, 2005). Vrij van stress is men creatiever en efficiënter.
  4. Duizenden beambten werken dagelijks aan honderden uitkeringsregelingen -kosten en moeite die ‘n OBi bespaart.
  5. Misbruik, in werk en thuis, floreert dmv afhankelijkheidsrelaties – die UBi voorkomt.

Tja dat verheldert de zaak…
UBi doet bovendien recht aan al die onmisbare taken die nu onbetaald blijven, zoals opvoeding, oppas, burenhulp, mantelzorg enz. UBi leidt tot ‘n rechtvaardige herverdeling zonder formaliteiten. In één gebaar, tot in detail effectief en emanciperend.

  1. En nog iets. Uitkeringen zijn hoger als je alleenwoont. Dat prikkelt partners niet tot samenwonen; ònvoorwaardelijk inkomen wel. Zo bevordert UBi het woningaanbod. UBi maakt allerlei regelingen overbodig. De armoedeval verwijnt evenals minimumloon de partnertoets, de middelentoets, de beschikbaarheidseis, de studieschuld etc.

En weet je wat nou het mooiste aan een UBi is? Het UBi geeft je een basis om werk te doen dat je leuk vindt, omdat je het graag doet, ipv. werken omdat het moet! UBi, ‘vaccin tegen armoede’, klinkt als gratis geluk.

Vertrouw je zo’n (grond)recht èlke burger toe?
Kijk eens naar ‘t algemeen kiesrecht, of AOW: ook onvoorwaardelijk, geen verdienste of vergunning. Juist dat is effectief, stabiliseert en is humaan.

Interessant, is dit nieuw?
Nee, Thomas More (1516) en anderen dachten er al over na. [6] Nu wordt UBi onderzocht. Automatisering maakt OBi noodzakelijk en mogelijk.

Waarom weten niet meer mensen ervan?
Goeie vraag! Maar als je enthousiast bent, wordt lid van Vereniging Basisinkomen [7]en ontvang het boek van Rutger Bregman: “Gratis Geld” [8].
Discussieer, twitter, facebook, [9] of help en teken straks het Europees Burgerinitiatief voor UBI dat in 2020 weer van start gaat!

 

%d bloggers liken dit: