Basisinkomen komt er stilletjes aan in de EU

Leestijd: 2 minuten

De fascinatie voor het basisinkomen bereikt nu ook Polen. In Duitsland loopt een onderzoek naar het effect van een basisinkomen. Basisinkomen blijft Europeanen biologeren Finland experimenteerde er mee, in Duitsland loopt er nog een proef: het basisinkomen, oftewel mensen een toelage geven zonder dat daar een verplichting tegenover staat. Na het nieuws in 2021 dat Catalonië in 2023 voor vijfduizend mensen een basisinkomenproject wil beginnen, komt er nu ook een experiment in Polen, zo bleek afgelopen week.

http://sign.eci-ubi.eu

De universiteit van Poznan wil in een arme noordoostelijke regio een project beginnen, meldden Poolse media. Minimaal vijfduizend mensen zouden gedurende twee jaar Zl 1300 per maand (zo’n €280) aan basisinkomen kunnen krijgen.Tegenover de zender RMF zei onderzoeksleider Maciej Szlinder, tevens verbonden aan de linkse Razem-partij, dat ‘er extreem grote sociale problemen’ in de onderzoeksregio zijn.
Op het Finse basisinkomenexperiment in 2017 en 2018 had hij nogal wat aan te merken. ‘Alleen mensen die als werkloos stonden geregistreerd kregen het geld, en het was ook leeftijdsgebonden. Daarbij lag het bedrag beneden de Finse armoedegrens.’ In Polen moet het anders. Het Finse experiment demonstreerde dat werklozen met ‘gratis geld’ niet op hun handen bleven zitten (lees het verhaal van FD-correspondent Koen Verhelst). De deelnemers aan het project hadden minder stress en een betere kwaliteit van leven, aldus de organiserende instantie Kela, maar de werkgelegenheidseffecten moet je niet overdrijven. Ook intrigerend: de deelnemers kregen meer vertrouwen in overheidsinstellingen.

Hoe zit het eigenlijk in Duitsland? Daar loopt tot en met 2024 een relatief beperkt programma van onderzoeksinstituut DIW, het Max Planck Institut zur Erforschung van Gemeinschaftsgüter en de vereniging Mein Grundeinkommen. Honderdtwintig mensen krijgen gedurende drie jaar €1200 per maand.Maar Mein Grundeinkommen heeft ook zelf lopende projecten. Via donateurs wist de organisatie al aan 1163 mensen een basisinkomen van één jaar à raison van €12.000 uit te zetten. Telkens als er genoeg giften binnen zijn voor één jaar basisinkomen, gaat ze over tot een verloting.

Nog meer basisinkomenambitie? Jazeker, er loopt zelfs een Europees burgerinitiatief voor ‘een onvoorwaardelijk basisinkomen’ in de gehele Europese Unie. Dat heeft nog een maand om genoeg handtekeningen te verzamelen, die de Europese Commissie dan verplichten om met een voorstel te komen. Mede hierbij is er een Europese verloting van een maandelijks basisinkomen van €800.

bron: https://fd.nl/politiek/1439705/basisinkomen-rukt-stil-maar-gestaag-op-in-de-eu