Basisinkomen op agenda van nieuwe Europese Democratische Beweging #DIEM25

Leestijd: 2 minuten

 

ubie-worldOp 9 feruari 2016 was de Europese groepering voor Basisinkomen, Unconditional Basic Income Europe (UBIE) aanwezig bij de lancering van de nieuwe Europese beweging voor democratie “DiEM25” metde  Griekse oud-minister van Financiën Yiannis Varoufakis.

Twee belangrijke sprekers – Katja Kipping van de Duitse Linkse Partij en Caroline Lucas uit het Verenigd Koninkrijk Greens – hebben opgeroepen tot basisinkomen als een van de belangrijkste eisen van de nieuwe beweging. Voor Kipping, is creatie van sociaal burgerschap voor Europa “een eerste stap em wordt een basisinkomen nodig, dat is gericht op de nationale armoede. Niet als een hand-out die genadig is verleend, maar als een fundamenteel recht”.

Honderden activisten uit heel Europa hebben zich aangesloten bij de lancering van het evenement op de Volksbühne in Berlijn. De UBIE werd vertegenwoordigd door Dániel Fehér, die de lancering van DiEM25 verwelkomde:

“Zorgen voor een waardig leven voor alle Europeanen is in het hart van het charter van UBIE en ook een basisprincipe voor DiEM25, zoals de eis dat alle mensen, ongeacht hun sociale status, toegang moeten hebben tot de eerste levensbehoeften. Dit is een solide gemeenschappelijke basis om samen te vechten voor het recht van alle burgers voor de toekomst van de Europese Unie te beïnvloeden en tevens de voordelen van de integratie te delen. ”

“Burgers en initiatieven georganiseerd in de UBIE zijn ervan overtuigd dat een universeel basisinkomen de beste economische basis is voor echte democratie. Zo werken wij om gelijke kansen te creëren voor iedereen om deel te nemen aan de economische, sociale, culturele en politieke leven van hun samenleving ”

Iedereen kan deelnemen aan deze nieuwe Beweging in Europa DIEM25. Doe mee via http://diem25.org