Basisinkomen op social media

Leestijd: < 1 minuut

Accounts voor #basisinkomen zijn te vinden op Facebook, Instagram, LinkedIn, Youtube en Twitter. We kennen natuurlijk allemaal Twitter en de ophef die onlangs is gekomen door de overname van Twitter door een bekende autofabrikant. Daarom zijn veel gebruikers van Twitter teleurgesteld en ongerust en hebben de moeite genomen om over te stappen op een ander systeem. Mastodon.

Om mee te gaan in de vaart der volgers is er nu ook een Mastodon account aangemaakt voor Basisinkomen Nederland. Deze is te vinden via https://mastodon.nl/@basisinkomen ofwel @basisinkomen@mastodon.nl

Mastodon lijkt nogal op Twitter. Je deelt op een eigen pagina korte berichtjes (‘toots’) met de rest van de wereld. Eventueel met een foto of video. Je ‘volgt’ interessante andere gebruikers zodat je automatisch ook hun nieuwe berichten in je overzicht ziet. Je kunt uiteraard op elkaar reageren. 

Er is wel een belangrijk verschil met Twitter. Mastodon is geen bedrijf waarbij alle gegevens op 1 plek samenkomen. Het is in de basis opensource software die draait op verschillende servers over de hele wereld met evenzoveel domeinnamen. Allen werken samen in het Fediverse..

Eind oktober zijn er volgens de oprichter maandelijks ruim 1 miljoen actieve gebruikers op het Mastodon-netwerk.  

Wil je meer weten hoe het werkt, ga dan even naar https://www.consumentenbond.nl/internet-privacy/mastodon voor een uitleg.