Basisinkomen: Universal of Unconditional?

Leestijd: 2 minuten


Universal Basic Income (UBI) is de term die in angelsaksiche landen veelal gebruikt wordt. Maar het gaat niet om universaliteit, dat is een kenmerk. In Europa hebben we het over een Unconditional Basic Income, ook UBI. Onvoorwaardelijk Basisinkomen (OBi) is de Nederlandse term, in Duitsland Bedingungsloses Grundeinkommen (BGE).


ONVOORWAARDELIJKHEID VAN BASISINKOMEN IS EEN EIS.


Als voorstanders van basisinkomen moeten we ons ernstig te weer stellen tegen berichten die het basisinkomen koppelen aan de “heersende elite” met al hun samenzweringsagenda’s.
Berichten van deze strekking komen zijn schering en inslag in social media uitingen. Steekwoorden die daarbij hoorden zijn bijvoorbeeld WEF, weffia, The Great Reset, Build Back Better, New World Order, SDG’s, CBDC, QR-code, agenda 2030, Klaus Schwab, Bill Gates, Soros, China, communisme.

We kunnen als voorvechters van het Basisinkomen onze schouders daarover ophalen en denken’gek is lastig”. Helaas zien we dat dit soort geluiden flink beginnen door te sijpelen. Ook doet de overheid van alles dat het vertrouwen van de burger in die overheid flink afbreekt (Groningen, toeslagen, communicatie rond COVID), wat de voedingsbodem voor dit soort boodschappen versterkt. Daarom moeten we een duidelijk tegengeluid laten horen:

  • We leggen nog beter uit wat wij bedoelen met basisinkomen (bijv. voor ieder individu, geen toets op inkomen en vermogen, geen tegenprestaties, hoog genoeg om van te leven) en waarom we dat belangrijk vinden
  • We gaan weer consequent spreken over onvoorwaardelijk basisinkomen (met als nadeel dat je steeds weer uit moet leggen dat sommige voorwaarden wel mogen, zoals iets met leeftijd en iets met nationaliteit en migratie).
  • We bekijken wat het WEF echt zegt in plaats van na te praten wat anderen zeggen dat ze zeggen.
  • We duiken in verhalen over volledig digitaal geld. Hoe realistisch en riskant dat is.
  • Maakt het voor de elite (als die echt de macht wil grijpen) iets uit of er basisinkomen is als ze volledige controle willen? In China lukt dat prima zonder BI.

De komende jaren zullen CBDC’s (Central Bank Digital Currency)in veel landen worden geïntroduceerd. Het gerucht gaat dat deze valuta zal worden gebruikt om een ‘basisinkomen’ uit te keren. Dit lijkt misschien een goede zaak, maar CBDC’s zijn niet geschikt voor het basisinkomen, by design.

Lees ook
https://basisinkomen.nl/de-complotdenker-zet-zich-vooral-af-tegen-de-elite/
https://basisinkomen.nl/waarom-de-central-bank-digital-currency-cbdc-niet-geschikt-is-voor-basisinkomen/