Basisinkomen voor ZZP is een goed idee!

Leestijd: 2 minuten

loesje empathieZelfstandigen Zonder Personeel (ZZP-ers) bevinden zich in zwaar weer. Toch zouden zij hun werk met veel minder stress kunnen doen, dankzij de flexibiliteit en zekerheid van het basisinkomen. Ook zouden zij hun werk niet hoeven te staken wanneer er onvoldoende opdrachten zijn en zij zoals nu een bijstandsuitkering moeten aanvragen waarmee in combinatie zonder toestemming van de uitkeringsinstantie geen werkzaamheden meer mogen worden verricht.

Het onvoorwaardelijk basisinkomen is strikt persoonlijk en er kan onder geen enkele voorwaarde op worden gekort. Dat betekent dat het iedere burger de vrijheid geeft zoveel of zo weinig te werken als hij of zij wenst. Dat is het einde van alle beknellende regeltjes die er nu gelden bij bijvoorbeeld de AOW.

Voordelen Basisinkomen voor zzp´ers:

  • meer rust die ten goede komt aan creativiteit en ondernemingslust, dankzij het vangnet van het onvoorwaardelijke basisinkomen, waar de zzp´er in economische mindere tijden op kan terugvallen. In tegenstelling tot de bijstand die nu een zogenaamd vangnet biedt is het basisinkomen niet afhankelijk van het eventuele partnerinkomen, voor het basisinkomen geldt evenmin een sollicitatieplicht of andere tijdrovende activiteiten die de zzp´er beletten na een dip in werk weer verder aan de slag te gaan.
  • het biedt flexibiliteit in periodes dat de zzp´er geen werk heeft doordat hij kan terugvallen op het basisinkomen in plaats van een bijstandsuitkering aan te vragen met alle bijbehorende belemmeringen.
  • de zzp´er hoeft in principe geen arbeidsongeschiktheids- of ziektekostenverzekering af te sluiten.
  • het basisinkomen loopt door ook wanneer de zzp ´er geen opdrachten heeft.

 

gedeeld en aangepast van: http://delangemars.nl/zzpers-krijgen-meer-vrijheid-en-zekerheid-met-basisinkomen/

Lees ook: