Boer Burger Basisinkomen

Leestijd: < 1 minuut

Een basisinkomen kan een hoop problemen met inkomen oplossen. Een basisinkomen is om je hoofd boven water te houden wanneer de omstandigheden je verzuipen. Neem nou de boeren. Die moeten minderen. Het maakt niet uit wat de reden is, er is gewoon te veel vee en er zijn te veel veevoerakkers. Eén van de redenen waarom de Nederlandse melkveehouder gemiddeld zo’n 100 koeien houdt is dat ‘ie alleen zo uit de kosten komt. Een melkveehouder maakt zoveel kosten – veevoer, onderhoud van machines en gebouwen, rente plus aflossing van zijn schuld, een loonwerker en zijn eigen salaris – dat ‘ie wel veel móét produceren om aan het eind een vergoeding voor arbeid over te houden. Wanneer boeren een individueel onvoorwaardelijk #basisinkomen dat hoog genoeg is krijgen, dan kunnen hele gezinnen gewoon blijven boeren met een flinke reductie van hun veestapel.

Lees het verhaal van melkveehouder Rolf Roelofs, die boert in het Overijsselse Lemelerveld. Rolf denkt het gat tussen de huidige melkprijs en een eerlijk inkomen voor de boer te kunnen dichten met een combinatie tussen melkproductie tegen wereldmarktprijzen en een op subsidies gebaseerd basisinkomen.
https://opzoeknaardemakers.nl/melkveehouder-geef-de-boer-een-basisinkomen/

Voor mensen die denken over een basisinkomen en zich bezighouden met bovenstaande boerenproblematiek is er een facebookgroup om met elkaar van gedachten te wisselen:
https://www.facebook.com/groups/boerenvoorbasisinkomen