De culturele sector zou voor 1000% achter het onvoorwaardelijke #basisinkomen moeten staan!

Leestijd: 2 minuten

Waarom de culturele sector niet op z’n achterste poten staat om te zorgen dat deze door kan draaien is mijn een raadsel. Een nog groter raadsel is waarom de culturele sector en met name individule artisten, niet volmondig achter het onvoorwaardelijke basisinkomen gaan staan. Het OBI/UBI is zeker in dit soort tijden van culturele depressie en beknotting een uitkomst om gewoon door te kunnen leven en je volledig te wijden aan je artistieke uiting.

De maatregelen van het Nederlandse kabinet tegen de verspreiding van het coronavirus hebben grote gevolgen voor de culturele en creatieve sector.
Culturele organisaties zijn in 2020/21 zwaar getroffen door de coronacrisis. Hun activiteiten kwamen nagenoeg tot stilstand. Daardoor kelderen hun eigen inkomsten gemiddeld met 85%. Dat blijkt uit onderzoek van de Boekmanstichting in samenwerking met advies- en onderzoeksbureaus SiRM en Significant APE.

Om makers, instellingen en ondernemingen in de culturele en creatieve sector te ondersteunen en de samenleving weer perspectief te bieden, heeft het kabinet in 2020 en 2021 specifiek voor deze sector in totaal ruim € 1,7 miljard euro vrijgemaakt via subsidies, leningen en een garantieregeling.

Omzet en inkomenspositie van zzp’ers in de culturele en creatieve sector, 2018-2020 is te vinden in deze tabel. Het bevat informatie over de inkomens en omzet van zzp’ers in de culturele en creatieve sector, verdeeld naar type zzp’ers en of de zzp’er wel of niet de hoofdkostwinner van het huishouden is.
De tabel heeft als doel om op basis van thans beschikbare registergegevens een beeld te schetsen van de gewijzigde inkomenspositie van zzp’ers in de culturele sector als gevolg van de maatregelen om verspreiding van het COVID-virus tegen te gaan.

Meer info:

https://www.facebook.com/groups/basisinkomen.artiesten/

https://www.facebook.com/groups/697611934498452

bronnen

%d bloggers liken dit: