De eerste winnaar UBI-loterij naar Frankrijk

Leestijd: 2 minuten

De winnaar van de eerste EU-brede verloting van het Basisinkomen, georganiseerd door de NGO UBI4ALL, is Lucie Paulin, een jonge Française die haar studie heeft afgerond en op zoek is naar een passende baan. Vanaf begin juli krijgt ze een jaar lang een UBI van 800 euro per maand.

De mensen die deze keer niet gewonnen hebben, doen automatisch mee aan de volgende verloting, ze hoeven zich niet opnieuw in te schrijven.

Het inschrijfformulier wordt op 17 juni voor nieuwe deelnemers geopend op https://ubi4all.eu. Dezelfde portal heeft ook een formulier voor het doen van donaties. De nieuwe loterij zal plaatsvinden zodra er weer 9600 euro is opgehaald uit donaties.

Aan het einde van de video-uitzending op 16 juni riep Helwig Fenner, de projectleider, iedereen op om zich aan te melden voor het Europese burgerinitiatief “Start een onvoorwaardelijk basisinkomen (UBI) in de hele EU”. Het initiatief kan worden ondertekend op https://sign.eci-ubi.eu voor nog een jaar, tot 25 juni 2022. De Europese Commissie heeft de deadline twee keer verlengd, omdat de pandemie het aanzienlijk moeilijker heeft gemaakt om handtekeningen te verzamelen.

Bijna 16 duizend mensen uit de hele Europese Unie, waaronder minstens 404 Nederlandse burgers, namen deel aan de eerste UBI-loterij. Er waren de meeste Grieken (4090), maar gezien de bevolking waren de meest actieve deelnemers Letten, dat waren er slechts een paar honderd minder dan de Grieken.

Afbeelding: Deelnemers aan de video-uitzending van de UBI4ALL-loterij. Onder andere de eerste winnaars van de Duitse Mein Grundeinkommen-loterijen deelden hun ervaringen (in de middelste rij rechts en in de onderste rij links). UBI4ALL is geïnspireerd door een Duits project.