Een basisinkomen is een veilig vangnet

Leestijd: < 1 minuut

De tekst op de VVD-verkiezingsposter moest de Hellendoornse kiezer vooral prikkelen, maar lijkt zijn doel geheel voorbij te schieten. De opmerking ‘Een uitkering is een lekkere hangmat’ heeft tot een storm van kritiek geleid. „Schaamteloos, kwetsend, stemmingmakerij en typisch VVD-gebral.” 

Ook in Drenthe wordt een uitkering met een hangmat vergeleken. Een raadslid in Meppel noemt op de lokale website de ‘110% bijstand een hangmat-subsidie’. In Hoogeveen en Borger-Odoorn stelden de lokale afdelingen in eerdere verkiezingsprogramma’s dat ‘sociale zekerheid geen hangmat maar een trampoline moet zijn’.

Ook in 2012 ontstond commotie om een anti-uitkeringsposter van de VVD. De landelijke slogan was toen: ‘Handen uit de mouwen in plaats van hand ophouden’. Mensen met een uitkering klaagden bij de partij omdat ze de tekst kwetsend vonden.

De VVD heeft op rechts overigens geen alleenrecht op de hangmat. Ook Forum voor Democratie heeft er geen moeite mee om de term te gebruiken. Het landelijke standpunt van de partij is dat ‘de bijstandsuitkeringen een vangnet moet zijn – geen hangmat’.

https://www.tubantia.nl/hellendoorn/rel-over-tekst-verkiezingsposter-van-vvd-hellendoorn-totaal-misplaatst-een-uitkering-is-geen-luilekkerland~ac4f51da/

https://krant.dvhn.nl/titles/dvhn/5286/publications/13240/articles/1547048/21/2