Er zal licht zijn met een #basisinkomen

Leestijd: 4 minuten

Een project over de precaire economie van de hoop.

Niet hier, niet nu. Hoop gaat over toen en daar. De mensen die vandaag beslissen welke toekomst mogelijk is, zijn de CEO’s en technocraten die de regeringen leiden – de experts van de neoliberale status-quo. “Het is gemakkelijker geworden om het einde van de wereld voor te stellen dan het einde van het kapitalisme.” Vandaag beleven we een verbeeldingscrisis. Dus wat als hopeloosheid niet het gebrek aan hoop is, maar een gebrek aan ruimte om alternatieven te bedenken?

There Will Be Light stelt mogelijke toekomsten voor die onze verwachtingen op hun kop zetten. Voor dit project neemt Studio Julian Hetzel het equivalent van een basisinkomen van hun eigen culturele financiering en geeft dit aan één persoon. Met andere woorden: iemand krijgt € 15.000. Iets voor niets.

Wat zou jij doen met € 15.000? Dit geld is een uitnodiging om te ontsnappen aan de wereld van behoeften en om de wereld van verlangens binnen te gaan. Iedereen maakt kans, iedereen kan solliciteren.*

Er zal licht zijn in WEST Den Haag. 
Fotografie: Dana LaMonda

There Will Be Light promoot een radicaal gebaar om de manier waarop we leven en hoe we ons verhouden tot arbeid in vraag te stellen. De samenlevingen van vandaag worden bepaald door werk: werk om waarde te produceren, om een ​​doel te hebben, om status te verschaffen. Wat zouden we zijn als we geen arbeiders waren? Gedurende een week wordt het publiek elke dag gedurende 6 uur uitgenodigd om een ​​kunstmatig strand te verkennen, het interviewproces te volgen om de uitverkorene te vinden en zich aan te melden. Alternatieve commissies van deskundigen selecteren de uitverkorene. We werpen voor het leven.

There Will Be Light is een project over het leven als kunst en kunst als werk. Het echte optreden begint na het applaus, op het moment dat de show voorbij is en het publiek huiswaarts keert. Een jaar lang, zeven dagen per week, 24 uur per dag, begint de “uitverkorene” een improvisatie op te voeren die leven heet.

Dus stop met werken en word kunstenaar!

http://julian-hetzel.com/projects/there-will-be-light/


Artikel uit het Dagblad van het Noorden van Theresa Langeler op zaterdag 25 juni 2022 blz 4

Een Groninger krijgt 15 mille

In het Grand Theatre vinden ruim een week ‘sollicitatiegesprekken’ plaats. Een jury van daklozen beslist wie een jaar lang een basisinkomen krijgt van Studio Julian Hetzel.

Foto Geert Job Sevink

groningen Studio Julian Hetzel schenkt één Groninger een jaar lang een basisinkomen. 15.000 euro, vrij te besteden. De publieke ‘sollicitatiegesprekken’ die Hetzel daarvoor houdt in het Grand Theatre gaan over veel meer dan geld alleen.

Ben jij speciaal? Vind je hoop iets goeds of iets slechts? Wat is het duurste dat je bezit, en wat is het kostbaarste dat je bezit?

Stel dat je 15.000 euro wint, hoe zou je leven dan veranderen?

Al deze vragen zijn onderdeel van There Will Be Light , een theaterproject met een levensecht eindresultaat. Iemand uit Groningen krijgt op zaterdag 2 juli 2022 te horen dat zij of hij een basisinkomen krijgt van kunstenaarscollectief Studio Julian Hetzel, betaald uit de eigen culturele financiering. 1250 euro per maand, een jaar lang, gratis en voor niets.

De gegadigden komen verspreid over zeven dagen solliciteren in het Grand Theatre; de jury, die hen ondervraagt en uiteindelijk de winnaar kiest, bestaat uit daklozen uit de stad. Alle gesprekken zijn live door publiek te volgen.

,,Een sociaal experiment’’, zo omschrijft bedenker Julian Hetzel het. De Duitse kunstenaar uit Utrecht kreeg z’n idee toen hij in een eerder project samenwerkte met Iraanse studenten, die hem leerden dat er een donkere kant zit aan een woord waar hij tot dan toe louter positieve associaties bij had. Hoop.

,,Hoop kan een drijvende kracht zijn’’, zegt Hetzel. ,,Maar het kan je juist ook passief maken. Zorgen dat je alle macht om iets te ondernemen, aan een ander geeft. Als je alleen maar hoopt dat politici de wereld beter maken, gebeurt er niks.’’

Nee, dan kon hij beter zelf iets doen, iets heel concreets veranderen. ,,Dus geef ik één persoon een jaar lang vrijheid van het systeem’’, verklaart Hetzel. ,,Dat was de meest directe actie die ik kon bedenken.’’

Een basisinkomen kan ontsnapping betekenen aan de drukke baan, die heel je leven in beslag neemt, of aan verlammende armoede. Het kan het verschil maken tussen net niet of net wel genoeg financiering voor een ambitieus kunstproject, een droomreis, desnoods een nieuwe auto. Zo lang het niet illegaal is, mag de winnaar met het geld doen wat hij of zij wil.

Wie die winnaar is, dat bepaalt het ‘panel van experts’. Vier dakloze mannen uit Groningen interviewen de gegadigden en selecteren elke dag iemand voor de finaleronde. De zeven finalisten voeren hun tweede gesprek tijdens een afsluitende voorstelling, volgende week zaterdagavond. Dan wordt bekend wie dé uitverkorene is.

De juryleden wierf Grand Theatre bij daklozenopvang Open Hof. Ze krijgen een vergoeding voor hun deelname.

,,Dakloze mensen hebben meestal geen macht en verantwoordelijkheid, en moeten zelf om geld vragen. Dat wilde ik omdraaien’’, legt Hetzel uit.

Het levert intieme en soms heftige gesprekken op in de benedenzaal van het Grand Theatre, dat voor de gelegenheid in een soort strand veranderd is. Het publiek, dat naar believen in en uit kan lopen, zit op zwembanden en opblaasbeesten; de ‘sollicitatiegesprekken’ vinden plaats in een vierkant hok van glas, dat aan de buitenkant doorzichtig is en spiegelt aan de binnenkant.

,,Wat voor relatie heb jij met geld?’’ vraagt jurylid Tamas (35) aan Elian (25). De beide mannen zitten tegenover elkaar op witte plastic stoelen, onder hun voeten een laag zand. Twee andere juryleden kijken van buitenaf met het gesprek mee.

Elian denkt diep na. ,,Ik kom uit een heel arm deel van Bulgarije’’, vertelt hij dan. ,,Toen ik klein was, hadden we bijna niks. Maar later verhuisden we naar Cyprus en werd het heel anders. Nu is het ook heel anders.’’

Tamas knikt, schrijft wat op. ,,Ben je ook ergens bang voor?’’

,,Voor de dood’’, zegt Elian bijna onmiddellijk.

,,In feite brengen we hier gesprekken op het podium die ontzettend belangrijk zijn, maar die we vaak vermijden. Voor mij zijn ze ook confronterend om te zien’’, bekent Hetzel. ,,Je wordt je ineens bewust van je bevoorrechte positie. We hebben dit project eerder gedaan in Den Haag, waar één van de kandidaten vertelde dat ze een vermogen had van 80.000 euro. Haar interviewer vroeg toen: maar wat maakt 15.000 euro dan nog voor verschil, waarom doe je niet gewoon nú al waar je van droomt? Ze barstte in huilen uit.’’

https://krant.dvhn.nl/titles/dvhn/5286/publications/13608/articles/1611826/4/3

%d bloggers liken dit: