Tijd voor een update! Op dit moment is er in ten minste 53 gemeenten interesse getoond voor een experiment. In zo’n 20 hiervan wordt op het moment (zeer) actief aan een initiatief gewerkt, en in weer ongeveer 10 daarvan begint het al ‘serieuze’ vormen aan te nemen.
We zien langzamerhand een schifting van plannen in drie vormen van experimenten:
- Experimenten in de bijstand (loslaten van voorwaarden/plichten en oplossen armoedeval)
- Experimenten met het geven van financiële basiszekerheid aan verschillende doelgroepen (ook buiten de bijstand)
- Experimenten met een volledig onvoorwaardelijk basisinkomen voor (een deel van) de gemeente
De meeste gemeenten houden zich nu nog bezig met de eerste vorm, maar de groep die de tweede vorm verkent is snel groeiende. In die tweede vorm ligt op dit moment waarschijnlijk de beste balans tussen waarde en haalbaarheid: hoewel er meestal extra financiën nodig zullen zijn, is een experiment in tweede vorm op wettelijk gebied niet per se moeilijker dan in eerste vorm, en er zijn voor de financiering meer dan genoeg opties voorhanden (bijvoorbeeld private of publieke fondsen, social impact bonds).
De hoop en verwachting is dat de plannen zich de komende maanden op zo’n manier uitkristalliseren dat er een mooie spreiding over en binnen de drie groepen ontstaat, en we zo uiteindelijk een goed overzicht krijgen van wat deze denkrichting ons kan leren!
Sjir Hoeijmakers
Bericht via https://www.facebook.com/maakbasisinkomenmogelijk/posts/444874435718316
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.