Hilde Latour over Basisinkomen

Leestijd: 2 minuten

Hilde Latour, bestuurslid Vereniging Basisinkomen spreekt over basisinkomen op een VOLT-huiskamerbijeenkomst in Amsterdam op 9 januari 2020.

Het is een uittreksel van de gehele video die is opgenomen. Het is steeds moeilijker om tegenstanders van het basisinkomen bereid te vinden om met voorstanders in discussie te gaan. De jonge pan-Europese politieke beweging Volt Nederland lukte het om op 9 januari in Amsterdam het basisinkomen van alle kanten te laten belichten. Prof. Steven Dhondt (KU Leuven en TNO), prof. Bas Jacobs (Erasmus Universiteit Rotterdam), Eric Binsbergen (Basisteam Basisinkomen Amsterdam) en Hilde Latour (Vereniging Basisinkomen en Mission Possible 2030) gingen onder leiding van Lotte Cloostermans (Volt Nederland) in buurtcentrum De Witte Boei het gesprek met elkaar aan. Je kunt de discussie hier terugkijken:

Hieronder wat commentaar van Alexander de Roo, voorzitter Vereniging Basisinkomen en GroenLinks-lid en voorstander fan het 600/600 syteem (basisinkomen 2.0).

Die Vlaamse Prof was verschrikkelijk… Obi onbetaalbaar….wat een onzin. Democratie in bedrijven invoeren. Dat is een hele andere discussie.

Wat een leuke frisse presentatie Hilde! Ga je zoiets, maar dan iets korter ook 15/2 (teach-in voor politiek) doen?

Bas Jacobs is wel eerlijk. De belastingen moeten omhoog. Dat klopt. Maar het is erg weinig meer. 2 % van BNP. 15 miljard…peanuts

Eenderde van het gemiddelde inkomen? Nee eenvijfde is genoeg voor basisinkomen 2.0

Over de armoedeval die 7 miljoen mensen treft heeft hij het niet.

Er zijn nog 420.000 huisvrouwen/huismannen. ( 7% leeft nog volgens het traditionele gezin alsdus Prof. Paul de Beer)
Dat kost dus 0,42x 600×12 = 3.024 miljard. Feitelijk zijn dat de echte kosten. Bij de miljonairs en miljardairs moeten we gewoon hogere belastingen invoeren. ( met of zonder basisinkomen)

Bijdrage van Eric vond ik origineel…nadruk op onbetaald werk en alle positieve veranderingen in de maatschappij, de wijk, je woongroep, etc en eerlijk zijn frustratie over 1 jaar lidmaatschap PvdA.

Discussie…bij basisinkomen 2.0 blijven er wel toppen bovenop basisinkomen bestaan. Dus WAO is nu gemiddeld 1600 euro… die houden 400 euro rest WAO over… WW-er nu gemiddeld 1400€ daar blijft rest WW van 200€ over. WW zou op den duur kunnen verdwijnen. Wel extra geld nodig voor mindervaliden. Bij de proef in Canada was er 400 Canadese dollar extra voor minder validen.

Bas verdedigt fanatiek het oude systeem dat PvdA en CDA de afgelopen 100 jaar hebben opgebouwd.

De algemene heffingskorting laten uitkeren… daar is Bas wel voor. Dat gaat om 55 miljard… geen kattenpis. Dat zou een mooie start zijn.

Vervolgens zegt Bas Jacobs dat hij wel voor een negatieve inkomstenbelasting is. Nu breekt mijn klomp.

Basisinkomen en negatieve inkomstenbelasting zijn economisch gezien precies hetzelfde. Zie deze schematische grafiek uit het Harvard boek Basic Income van Philip van Parijs. Zie hieronder.

Bas begrijpt niet dat dit hetzelfde is. Maar dit biedt wel kansen op een vergelijk. In Finland is de discussie daarover al verder. Geef iedereen die minder dan 1300€ per maand krijgt een basisinkomen en de rest valt onder de negatieve inkomstenbelasting.