Laat er geld zijn…..

Leestijd: 2 minuten

Een van de voorvechters voor het basisinkomen in de Verenigde Staten van America is Scott Santens. Hij is sinds het Basisinkomenreferendum in Zwitserland 2012 en het Europese Burgerinitiatief in 2013 enthousiast voorstander geworden.  Hij is zelfs zover gegaan dat hij voor zijn eigen basisinkomen heeft gezorgd door crowdfunding en via Patreon zodat hij full time ambassadeur is voor het basisinkomen.

In al die tijd heeft hij  veel kennis opgedaan over het UBI en daarover ook veel geschreven dat is te lezen op Patreon en andere websites. Hieruit is onlangs een boek geboren. Het gaat over  “Waarom we moderne monetaire theorie (MMT) nodig hebben en waarom het een universeel basisinkomen (UBI) nodig heeft”.

Gaande van “kunnen we ervoor betalen?” naar “kunnen we het voorzien?” is de mentaliteitsverandering die nodig is voor een mensgerichte, op hulpbronnen gebaseerde economie, gebouwd met een mentaliteit van overvloed op een fundament van mensenrechten?

Wat is geld? Hoe wordt het gemaakt? Wat is het nut van belastingen en hoe moeten ze worden geïmplementeerd? Zijn federale tekorten slecht voor de economie? Zou het afschaffen van armoede leiden tot hogere inflatie? Is inflatie iets om te vermijden? Dit zijn slechts enkele van de vragen die Scott Santens onderzoekt om de grootste vraag over het concept van een universeel basisinkomen (UBI) en vrijwel alle overheidsuitgaven in het algemeen te beantwoorden: “Hoe betalen we ervoor?”

Gebruikmakend van de moderne monetaire theorie (MMT) leidt Santens lezers door een fascinerende reis. Hij verbindt de economische punten op een manier die iedereen kan begrijpen om duidelijk het grote geheel te zien dat de relatie van de mensheid met geld is en wat er echt mee mogelijk is als het maximaal wordt gebruikt.

Met een verschuiving van op geld gebaseerd denken naar denken op basis van hulpbronnen, communiceert Santens op meesterlijke wijze de noodzaak voor MMT om te worden omarmd door beleidsmakers, en de noodzaak voor MMT-advocaten om ubi en empirisch onderbouwde beleidsvorming te omarmen. MMT’s integratie van UBI biedt ons de middelen om eindelijk een economie op te bouwen die voor iedereen werkt, gebouwd met een mentaliteit van overvloed op een onvoorwaardelijke basis van mensenrechten en kansen voor iedereen.

Het boek is via Amazon te koop, maar is niet te versturen naar Nederland. Wanneer je zijn lange essay over MMT en UBI al hebt gelezen, dan heb je het boek al gelezen. Het essay is te vinden via Vocal: https://vocal.media/theSwamp/why-we-need-modern-monetary-theory-mmt-and-why-it-needs-universal-basic-income-ubi
Er is een Nederlandse vertaling, maar die link ben ik even kwijt. Je kunt natuurlijk altijd even de googlevertaler gebruiken.
Een downloadbare pdf is ook te vinden via https://euroincome.eu/why-we-need-modern-monetary-theory-mmt-and-why-it-needs-universal-basic-income-ubi/ Daar is tevens de podcast te beluisteren over dit onderwerp.