Mark Zuckerberg (Facebook) pleit voor het basisinkomen.

Leestijd: 2 minuten

Bij het afstuderen van de studenten aan Harvard in Amerika in 2017 gaf Mark Zuckerberg, de Facebook maker, een speech waar hij het universele basisinkomen een hart onder de riem stak.

Mark Zuckerberg: “Nou, vandaag hebben we een niveau van rijkdom en gelijkheid die iedereen eerder pijn doet, want als je de vrijheid niet hebt om je idee te plaatsen en om te zetten in een historische onderneming, dan verliezen we allemaal.

En op dit moment richt onze maatschappij zich teveel op het belonen van mensen als ze succesvol zijn en doen we niet genoeg om ervoor te zorgen dat iedereen veel verschillende kansen kan nemen.

Dus laten we dit onder ogen zien: er gaat toch iets vreselijks fout als we toestaan dat iemand als ik, wanneer ik hier wegga, gewoon biljoenen dollars kan verdienen binnen de tien jaar terwijl miljoenen studenten niet eens hun leningen kunnen af betalen, laat staan een onderneming kunnen opstarten.

Kijk, ik ken heel wat ondernemers, maar ik ken geen enkel persoon die zomaar zijn ondernemerschap stopte omdat hij/zij dacht niet genoeg geld te gaan verdienen.
Maar ik ken wel veel mensen die het geluk niet hadden om hun dromen te realiseren omdat ze niets hadden om op terug te vallen wanneer ze niet slaagden.
We weten toch allemaal dat succes niet alleen afhangt van een goed idee of van hard werken, succes betekent ook wel een portie geluk hebben.

Als ik mijn familie had moeten steunen in plaats van de tijd te hebben om te leren hoe ik moet coderen, als ik me zorgen had moeten maken over of ik het goed zou hebben ook als ik niet slaagde in mijn opzet tot Facebook, dan zou ik hier vandaag niet staan..en als ik eerlijk ben dan weet ik dat geluk een grote rol betekende om zover geraakt te zijn in mijn leven.

Elke generatie breidt zijn definitie van gelijkheid uit, de vorige generaties vochten voor het stemrecht en voor de burgerrechten, ze hadden nieuwe uitdagingen voor een mooie samenleving en nu is het aan onze generatie om een nieuw sociaal contract uit te tekenen. “We zouden een samenleving moeten hebben waarin vooruitgang niet alleen wordt gemeten in economische maatstaven zoals BBP, maar ook door bijvoorbeeld te kijken hoeveel mensen een rol hebben die wij betekenisvol vinden. We zouden ideeën zoals het universele basisinkomen moeten verkennen, om ervoor te zorgen dat iedereen de ruimte heeft om nieuwe dingen uit te proberen.

We zullen allemaal verschillende jobs doen, we hebben betaalbare kinderopvang nodig om te kunnen gaan werken en de gezondheidszorg mag niet gebonden zijn aan één enkele werkgever, en natuurlijk maken we allemaal wel eens fouten. Omdat onze technologie zich blijft ontwikkelen, hebben we een samenleving nodig die meer gericht is op voortdurend onderwijs gedurende ons leven. En ja, het is niet gratis om iedereen een beetje ruimte te geven om een doel na te streven. Mensen zoals ik zouden dat moeten betalen. En veel van jullie zullen het later ook heel goed doen. Jullie zouden dan hetzelfde als ik moeten doen.”

vrije vertaling: Christina Lambrecht

Hele speech hier: https://www.youtube.com/watch?v=4VwElW7SbLA