messe-kalenderHeb je activiteiten over het basisinkomen of die met de invoering van het basisinkomen te maken hebben, laat het weten, dan kunnen we je in de kalender vermelden. Huiskamerbijeenkomsten, debatten, voorlichtingssessies, vergaderingen, besprekingen, teambijeenkomsten, etc in Nederland en Belgie: https://basisinkomen.net/obi/hier-kun-je-een-evenement-insturen/ Mag ook per email aan info€basisinkomen.net
mei
7
zo
2017
ALV Vereniging Basisinkomen @ EMMA Centrum
mei 7 @ 13:00 – 17:00

Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Basisinkomen

 

Agenda Jaarvergadering VBi 7 mei 2017
Locatie: EMMA Centrum
(Cremerstraat 245/247, 3532 BJ Utrecht, 030 – 293 87 17)
zondags vrij parkeren in de buurt

Tijd: inloop vanaf 12.30. Start: 13 uur.

I  Zakelijk gedeelte
 1. Mededelingen
  • i) acties vanaf de jaarvergadering
  • ii) nabespreken uitslag verkiezingen/ filmpje, etc
  • iii) reken app
  • iv) Muntstickers
 2. Notulen van de Algemene Ledenvergadering van 22 mei 2016
 3. Jaarverslag 2016
  • i) Ledenaantal op 7 mei 2017: 648
  • ii) Opgezegd sinds 17 mei 2016:
  • iii) Overleden sinds 17 mei 2016:
 4. financieel jaarverslag/balans/staat van baten en lasten
  kascommissie: Meindert Brunia en Jan Maarten Fernig
 5. Samenstelling bestuur
  Hilde Latour en Els Roumen zullen het bestuur komen versterken als respectievelijk Secretaris Internationaal en tweede secretaris. (zie s.v.p. de betreffende bijlage voor meer gegevens over hen.)
  In onze ogen hebben we nog behoefte aan een iemand die nauw betrokken is bij onze website, iemand die de PR een boost kan geven, een fondsenwerver en een juridisch medewerker.
 6. voorbereiding basisinkomenweek (derde week van september)

II Inhoudelijk gedeelte

 1. Inleiding door Sjir Hoeijmakers
  Basisinkomen experiment en in binnen- en buitenland
mei
18
do
2017
DIEM25 Nederland over het Basisinkomen @ Universiteit voor Humanistiek - Kamer 0.22
mei 18 @ 19:30 – 22:00

Na het bespreken van de politiek van technologie en de toekomst van de arbeid in de vorige SemEM Citizen University * seminaries zullen we nu de tijd nemen om het Universal Basic Income te bespreken, dat vaak wordt voorgesteld als een oplossing voor de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Tijdens dit seminar zal Socrates Schouten zijn zorgen delen dat een Universal Basic Income (UBI) in een kapitalistische samenleving, in plaats van de ontwikkeling naar postkapitalisme, eerder in het voordeel van kapitalisten kan werken. Hij zal daarom vanuit een overgangsperspectief het UBI benaderen. Hoe kunnen we denken over een basisinkomen een instrument maken in het realiseren van de overgang naar een duurzame, solidaire en democratische Europese samenleving? – en vice versa. Schouten zal ook het UBI betrekken bij de discussie over ‘de commons’.

Michel Neeleman zal het DiEM25-standpunt over een universeel basisdividend aangeven, dat verschilt van de huidige voorstellen voor basisinkomen door geen belastingfinanciering te krijgen. Daarna volgt hij een presentatie over de gebreken in de meeste voorstellen voor een basisinkomen en presenteert een levensvatbaar alternatief.

sprekers:

 • Socrates Schouten is onderzoeker en auteur op duurzame economie (www.socrates.nu).
 • Michel Neeleman is lid van DiEM25 en actief in DSC Utrecht.
 • Voorzitter en introductie door Dick Pels

De voertaal is Engels

 

* De DiEM Citizen University is een initiatief van DiEM25 in Nederland, die erop gericht is een forum te bieden voor een brede discussie over onderwerpen die relevant zijn voor de beleidsagenda van DiEM25. Het streeft naar de ruimte waarin burgerschapskwesties openlijk kunnen worden besproken en burgersidentiteiten op basis van gelijkheid geformuleerd en gereformuleerd worden.

Het universiteitsachtige karakter is weerspiegeld in het feit dat problemen in een open-minded-atmosfeer worden aangepakt, zonder aanname van specifieke antwoorden. Het doel is om gedachten te stimuleren en discussie te genereren; Keynote speakers worden getrokken uit geschikte vakgebieden, maar het is de discussie tussen deelnemers uit uiteenlopende achtergronden die het essentiële kenmerk van deze gebeurtenissen zijn, die ongeveer een maandelijks in het academiejaar worden gehouden. De vergaderingen zijn open voor iedereen.

 

 

https://www.diem25.nl/en/basic-income/

jun
29
do
2017
Rutger Bregman over het basisinkomen – Amersfoort @ Sint-Joriskerk
jun 29 @ 19:30 – 22:00

Het probleem is niet dat we het niet goed hebben, het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan. In deze tijd, met koopkracht als laatste ideaal, schetst Rutger Bregman nieuwe vergezichten. Van een basisinkomen voor iedereen tot een werkweek van vijftien uur; van een wereld zonder grenzen tot een wereld zonder armoede: het is tijd voor de terugkeer van de utopie. Laat je meenemen op een reis door de geschiedenis en maak kennis met ideeën die tegen de tijdgeest ingaan, dwars door de oude scheidslijn van links en rechts heen.

Rutger Bregman (1988), historicus en veelgevraagd spreker, houdt zich iedere dag bezig met een van de prangendste vragen van deze tijd: wat is vooruitgang en hoe krijgen we er meer van? Van de toekomst van de democratie tot een compleet andere inrichting van ons werkende leven, van een oplossing voor de wereldwijde armoede tot een antwoord op de almaar groeiende ongelijkheid: Rutger inspireert honderdduizenden lezers en luisteraars met zijn vergezichten. Zijn missie: vertellen over alles wat wél goed gaat in Nederland en de wereld en hardop nadenken over hoe het nog beter kan.

Ook al is hij pas 29, toch publiceerde hij al vier succesvolle en spraakmakende boeken: Met de kennis van toen (2012), De geschiedenis van de vooruitgang (2013), Gratis geld voor iedereen (2014) en Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers (met Jesse Frederik, 2015).
Met zijn verfrissende ideeën en levendige vertelstijl weet Rutger iedere zaal voor zich te winnen.

Donderdag 29 juni 2017
20.00 uur – 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
€ 20,-
Sint-Joriskerk, Hof 1, Amersfoort

http://www.altijdblijvenleren.nl/event/rutger-bregman-basisinkomen/

sep
18
ma
2017
Brengt De Derde Verlichting een Basisinkomen? @ download
sep 18 – sep 25 hele dag

Tijdens deze week (tot november) is een beta-versie van het onderhanden boek ‘De Derde Verlichting’ voor proeflezing beschikbaar en te downloaden. In dit manifest, want dat is het in wezen, beschrijft Hans Geurts een weg naar de toekomst, waarin het basisinkomen een centrale rol speelt.

Welke religieuze, staatsrechtelijke en politieke keuzes maken we? Is er een einde aan economische groei? Komt er een depositobank? Komt er een uitgebreide belastingherziening met een rechtvaardige verdeling van lasten? Wanneer en hoe voeren we het onvoorwaardelijk basisinkomen in? Wat verwachten we van onze toekomst als mensheid? Wat doet de technologische vooruitgang met ons? Hoe organiseren we ons, van lokaal tot wereldwijd? Wie moet de baas zijn over onze infrastructuur? Koesteren we onze biotoop met de meeste zorg? Door dit soort vragen te stellen, antwoorden proberen te formuleren en erover te discussiëren met anderen kunt u ook flink bijdragen aan een voorspoedige Derde Verlichting. Vele offers moeten worden gebracht en voor sommigen zal verandering gepaard gaan met pijn. Ook een zekerheid is dat we het gezamenlijk zullen moeten doen. Alle verbeelding van alle mensen bundelen, dát is de core gedachte achter Vinisva. Ga ik het zelf nog meemaken? Ik ben bang van niet, maar een begin moet worden gemaakt. Het is een generatie-overkoepelende activiteit, gebouwd op het idee van holisme en centennial denken. ‘Alles hangt met alles samen’.

https://www.vinisva.nl/downloads/de-derde-verlichting

Promotie Basisinkomen op het Plein In Den Haag @ Plein
sep 18 @ 11:00 – 17:00

Op maandag 18 september (de dag voor Prinsjesdag) organiseert de Vereniging basisinkomen een promotiedag voor het basisinkomen. We staan met een grote tent op Het Plein naast de Tweede Kamer.

Programma:

 • 11:30-12:00 uur Inloop/ koffie
 • 12 uur opening Korte speech van voorzitter Alexander de Roo
 • 12:05-13:00 Boekpresentaties
  • Prof. Nic Douben Robot, werk en inkomen
  • Boek van de toekomst Hans de Jongh
  • Leven van de wind van Gerhard Hormann
 • 13:00 -14:00 Pauze
 • 14:00-15:00 Sjir Hoeijmakers vertelt over basisinkomen experimenten in binnen- en buitenland
 • 15:30 -16:30 Lancering “Ik bereken het basisinkomen zelf.”
  In de studio van Café Dudok. Hofweg 1A
  Kamerleden René Peters (CDA), Linda Voortman (GroenLinks) en Lammert van Raan (PvdD) geven commentaar.
 • 16:45 Einde

Activiteiten: uitdelen van folders en muntstickers

Geef je op om mee te doen via het contactformulier op de website basisinkomen.nl of via facebook

 

Hoe denk jij over het basisinkomen? @ diverse steden (zie bericht)
sep 18 @ 19:30 – 22:00

Basisinkomen is een vast inkomen zonder tegenprestatie voor alle volwassen Nederlanders. Wat vind jij van het basisinkomen? Hoe organiseren we een zinvolle deelname aan de maatschappij naast betaald werk? Daarover wil CNV Vakmensen met jou in gesprek tijdens 17 bijeenkomsten voor leden en niet-leden.
Laat jouw mening horen op een van de 17 bijeenkomsten!

Meer robots, minder arbeidsplaatsen

Waarom is dit ineens actueel? We zien robotisering om ons heen: meer robots, minder arbeidsplaatsen/werknemers. Kortom, een vervanging en een verandering tegelijk. De economie groeit nog steeds, het aantal arbeidsplaatsen niet.

Onbetaald werk wordt belangrijker

We accepteren dat niet iedereen meer werkt of kan werken. Naast betaald werken is onbetaald werk steeds belangrijker aan het worden. Denk aan mantelzorg, noaberhulp, vrijwilligerswerk en dergelijke.

Wat zijn jouw argumenten?

Onderaan deze pagina vind je een reeks dilemma’s over het basisinkomen op een rij. Het is heel goed mogelijk dat jij nog andere argumenten hebt om vóór, of juist tegen invoering van een basisinkomen te zijn. Uit eigenbelang, of uit oogpunt van de belangen van hele groepen mensen. Daarom organiseert CNV Vakmensen 17 bijeenkomsten door het hele land. Laat je zien, laat je horen!

Locaties en data

Alle bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur en zijn rond 22.00 uur afgelopen.

Veenendaal: 18 september 2017

De Basiliek
Wiltonstraat 56
3905 KW Veenendaal

Urmond: 21 september 2017
Van der Valk Hotel Stein-Urmond
Mauritslaan 65
6129 EL Urmond

Haarlem: 28 september 2017
Van der Valk Hotel Haarlem
Toekanweg 2
2035 LC Haarlem

Assen: 4 oktober 2017
Van der Valk Hotel Assen
Balkenweg 1
9405 CC Assen

Rijssen: 10 oktober 2017
Fletcher Hotel Sallandse Heuvelrug
Burgemeester Knottenbeltlaan 77
7461 PA Rijssen

Eindhoven: 16 oktober 2017
BCN Eindhoven
Kennedyplein 204
5611 ZT Eindhoven

Drachten: 17 oktober 2017
Van der Valk Hotel Drachten
Lavendelheide 4
9202 PD Drachten

Gouda: 18 oktober 2017
Best Western Plus City Hotel
Hoge Gouwe 201
2801 LE Gouda

Emmeloord: 23 oktober 2017
Van der Valk Hotel Emmeloord
Het Hooiveld 9
8302 AE Emmeloord

Duiven: 30 oktober 2017
Hotel Gieling
Nieuwgraaf 4
6921 RJ Duiven

Leiden: 2 november 2017
Holiday Inn Leiden
Haagse Schouwweg 10
2332 KG Leiden

Bergen op Zoom: 7 november 2017
Fletcher Stadspark Hotel
Gertrudisboulevard 200
4615 MA Bergen op Zoom

Utrecht: 9 november 2017
Hotel Mitland
Ariënslaan 1
3573 PT Utrecht

Zwolle: 13 november 2017
Mercure Hotel Zwolle
Hertsenbergweg 1
8041 BA Zwolle

Akersloot: 16 november 2017
Van der Valk Hotel Akersloot
Geesterweg 1a
1921 NV Akersloot

Ridderkerk: 20 november 2017
Van der Valk Hotel Ridderkerk
Krommeweg 1
2988 CB Ridderkerk

Nieuw-Amsterdam: 23 november 2017
Van der Valk Hotel Emmen
Verlengde Herendijk 50
7833 JD Nieuw-Amsterdam

sep
21
do
2017
SP themaavond basisinkomen – Heerhugowaard @ Bibliotheek Kennemerwaard
sep 21 @ 10:00 – 19:00

ROOD (SP-jong) en de organiseren een bijeenkomst over het basisinkomen.
Op 21-09-2017 in de open ruimte van de bibliotheek (Parelhof 1). Toegang gratis en vrij voor iedereen.

Hoe denk jij over het basisinkomen? @ diverse steden (zie bericht)
sep 21 @ 19:30 – 22:00

Basisinkomen is een vast inkomen zonder tegenprestatie voor alle volwassen Nederlanders. Wat vind jij van het basisinkomen? Hoe organiseren we een zinvolle deelname aan de maatschappij naast betaald werk? Daarover wil CNV Vakmensen met jou in gesprek tijdens 17 bijeenkomsten voor leden en niet-leden.
Laat jouw mening horen op een van de 17 bijeenkomsten!

Meer robots, minder arbeidsplaatsen

Waarom is dit ineens actueel? We zien robotisering om ons heen: meer robots, minder arbeidsplaatsen/werknemers. Kortom, een vervanging en een verandering tegelijk. De economie groeit nog steeds, het aantal arbeidsplaatsen niet.

Onbetaald werk wordt belangrijker

We accepteren dat niet iedereen meer werkt of kan werken. Naast betaald werken is onbetaald werk steeds belangrijker aan het worden. Denk aan mantelzorg, noaberhulp, vrijwilligerswerk en dergelijke.

Wat zijn jouw argumenten?

Onderaan deze pagina vind je een reeks dilemma’s over het basisinkomen op een rij. Het is heel goed mogelijk dat jij nog andere argumenten hebt om vóór, of juist tegen invoering van een basisinkomen te zijn. Uit eigenbelang, of uit oogpunt van de belangen van hele groepen mensen. Daarom organiseert CNV Vakmensen 17 bijeenkomsten door het hele land. Laat je zien, laat je horen!

Locaties en data

Alle bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur en zijn rond 22.00 uur afgelopen.

Veenendaal: 18 september 2017

De Basiliek
Wiltonstraat 56
3905 KW Veenendaal

Urmond: 21 september 2017
Van der Valk Hotel Stein-Urmond
Mauritslaan 65
6129 EL Urmond

Haarlem: 28 september 2017
Van der Valk Hotel Haarlem
Toekanweg 2
2035 LC Haarlem

Assen: 4 oktober 2017
Van der Valk Hotel Assen
Balkenweg 1
9405 CC Assen

Rijssen: 10 oktober 2017
Fletcher Hotel Sallandse Heuvelrug
Burgemeester Knottenbeltlaan 77
7461 PA Rijssen

Eindhoven: 16 oktober 2017
BCN Eindhoven
Kennedyplein 204
5611 ZT Eindhoven

Drachten: 17 oktober 2017
Van der Valk Hotel Drachten
Lavendelheide 4
9202 PD Drachten

Gouda: 18 oktober 2017
Best Western Plus City Hotel
Hoge Gouwe 201
2801 LE Gouda

Emmeloord: 23 oktober 2017
Van der Valk Hotel Emmeloord
Het Hooiveld 9
8302 AE Emmeloord

Duiven: 30 oktober 2017
Hotel Gieling
Nieuwgraaf 4
6921 RJ Duiven

Leiden: 2 november 2017
Holiday Inn Leiden
Haagse Schouwweg 10
2332 KG Leiden

Bergen op Zoom: 7 november 2017
Fletcher Stadspark Hotel
Gertrudisboulevard 200
4615 MA Bergen op Zoom

Utrecht: 9 november 2017
Hotel Mitland
Ariënslaan 1
3573 PT Utrecht

Zwolle: 13 november 2017
Mercure Hotel Zwolle
Hertsenbergweg 1
8041 BA Zwolle

Akersloot: 16 november 2017
Van der Valk Hotel Akersloot
Geesterweg 1a
1921 NV Akersloot

Ridderkerk: 20 november 2017
Van der Valk Hotel Ridderkerk
Krommeweg 1
2988 CB Ridderkerk

Nieuw-Amsterdam: 23 november 2017
Van der Valk Hotel Emmen
Verlengde Herendijk 50
7833 JD Nieuw-Amsterdam

sep
22
vr
2017
Positief Links naar het Basisinkomen – Amsterdam @ Tolhuistuin
sep 22 @ 16:16 – 17:16

Positief Links is een initiatief van een groep jonge betrokken mensen, die willen werken aan progressieve ideeën, experimenten en gesprek.  Alexander de Roo, voorzitter van Vereniging Basisinkomen is present om het basisinkomen ter tafel te leggen.

Mensen en ideeën op nieuwe manieren verbinden met als doel een mooiere wereld / Nederland. Hoe we dat doen? Honestly? Met vallen en opstaan en veel positieve energie. Gelukkig ben jij erbij op 22 september, dus komt het helemaal goed! We gaan in groepjes aan de slag met de 5 populairste ideeën die we de afgelopen 1.5 jaar hebben verzameld. Daarnaast inspirerende pitches van twee succesvolle wereldverbeteraars, fijne tunes van onze huisdj’s, en ludieke live-nummers van de band Vleppyie Auwurs.

sep
24
zo
2017
UBIE General Assembly – Lissabon, Portugal @ Casa dos Direitos Sociais
sep 24 hele dag

The next meeting of Unconditional Basic Income Europe will be held in Lisbon, Portugal on Sunday, 24th September 2017, one day before the start of the 17th BIEN Congress.

This is the first time we will have an UBIE meeting at the same place and time as a BIEN Congress and we have a great chance to get to know each other better. UBIE therefore kindly invites participants of the Congress and representatives from BIEN to attend our meeting, as well.

The 2017 BIEN congress will discuss the different aspects of the politics of a basic income under the general theme “Implementing a Basic Income”. Further information on the Congress is available on the BIEN website.

UBIE members are all cordially invited to attend the BIEN Congress. Attendance is free for those who cannot afford the registration fee. Fees apply in any case for those who need a certificate of attendance or are make a presentation. Registration is mandatory and can be done on the Congress website.

 • 10.00 – 12.00: General Assembly
 • 13.00 – 17.00: Workshops on ongoing and planned UBIE projects and activities (open space)
 • 17.00 – 18.00: Reporting from workshops (and other decisions if necessary)

The UBIE meeting is open to all members and interested guests. However, we kindly ask you to register with the form if you plan to attend. Only persons who have signed up as members before 24th June 2017 are entitled to vote in the General Assembly.