messe-kalenderHeb je activiteiten over het basisinkomen of die met de invoering van het basisinkomen te maken hebben, laat het weten, dan kunnen we je in de kalender vermelden. Huiskamerbijeenkomsten, debatten, voorlichtingssessies, vergaderingen, besprekingen, teambijeenkomsten, etc in Nederland en Belgie: https://basisinkomen.net/obi/hier-kun-je-een-evenement-insturen/ Mag ook per email aan info€basisinkomen.net
mei
2
di
2017
Blauwe Dinsdag: Debat Basisinkomen @ LVSV Leuven, Aula Zeger Van Hee
mei 2 @ 20:00 – 22:00

Al lange tijd heerst er een stevige discussie omtrent het al dan niet invoeren van een basisinkomen. De overheid garandeert dan dat iedere burger een zeker inkomen heeft ongeacht over welke overige inkomsten die beschikt. Maar is een basisinkomen wel een goed idee? Paul De Grauwe en Philippe Van Parijs gaan erover in discussie!

Sprekers:

 • Paul De Grauwe behaalde zijn licentie in de economische wetenschappen aan de KU Leuven en doctoreerde aan de Johns Hopkins-universiteit. Nadien ging aan de slag als onderzoeker bij de EEC en het IMF en werd hij professor aan de Norwegian School of Management en de KU Leuven.Tussen 1991 en 2003 was Paul De Grauwe ook senator en volksvertegenwoordiger voor de VLD. Hij ontving o.a. de Woodrow Wilson, Prize of the European Communities en the Amex Bank Review Award. Thans is hij professor aan de London School of Economics and Political Science en gewoon hoogleraar emeritus aan de KU Leuven waar hij nog steeds internationale economie doceert.
 • Philippe Van Parijs studeerde economie, rechten, sociologie en linguïstiek en behaalde een doctorsgraad aan de Universiteit van Oxford. Hij is hoogleraar aan de universiteit van Louvain-la-Neuve en Harvard.

Het debat zal gemodereerd worden door Kathy Galloy. Ze studeerde politieke wetenschappen aan de KULeuven en was tijdens haar studententijd actief als secretaris van LVSV Leuven en voorzitter van LVSV Nationaal. In september 2016 ging ze aan de slag bij het communicatiekantoor akkanto als Public Affairs Consultant.

20u – DV1 91.56 (Aula Zeger Van Hee) – Iedereen welkom – Gratis toegang.

mei
7
zo
2017
ALV Vereniging Basisinkomen @ EMMA Centrum
mei 7 @ 13:00 – 17:00

Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Basisinkomen

 

Agenda Jaarvergadering VBi 7 mei 2017
Locatie: EMMA Centrum
(Cremerstraat 245/247, 3532 BJ Utrecht, 030 – 293 87 17)
zondags vrij parkeren in de buurt

Tijd: inloop vanaf 12.30. Start: 13 uur.

I  Zakelijk gedeelte
 1. Mededelingen
  • i) acties vanaf de jaarvergadering
  • ii) nabespreken uitslag verkiezingen/ filmpje, etc
  • iii) reken app
  • iv) Muntstickers
 2. Notulen van de Algemene Ledenvergadering van 22 mei 2016
 3. Jaarverslag 2016
  • i) Ledenaantal op 7 mei 2017: 648
  • ii) Opgezegd sinds 17 mei 2016:
  • iii) Overleden sinds 17 mei 2016:
 4. financieel jaarverslag/balans/staat van baten en lasten
  kascommissie: Meindert Brunia en Jan Maarten Fernig
 5. Samenstelling bestuur
  Hilde Latour en Els Roumen zullen het bestuur komen versterken als respectievelijk Secretaris Internationaal en tweede secretaris. (zie s.v.p. de betreffende bijlage voor meer gegevens over hen.)
  In onze ogen hebben we nog behoefte aan een iemand die nauw betrokken is bij onze website, iemand die de PR een boost kan geven, een fondsenwerver en een juridisch medewerker.
 6. voorbereiding basisinkomenweek (derde week van september)

II Inhoudelijk gedeelte

 1. Inleiding door Sjir Hoeijmakers
  Basisinkomen experiment en in binnen- en buitenland
mei
9
di
2017
Debat Basisinkomen – Hasselt (BE) @ UHasselt - campus Diepenbeek - Aula H1
mei 9 @ 19:30 – 22:00

Gratis geld voor iedereen? Een utopie of een redding? De idee van een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen doet recent heel wat stof opwaaien. Wij nodigen u dan ook graag uit voor een debat waarin 6 experts de discussie aangaan.

Wie?

 • Nele Lijnen (Open VLD, boek Win for Life)
 • Walter van Trier (Prof. dr. Sociale Economie, UGent)
 • Philippe Defeyt (Econoom)
 • Stijn Decock (Hoofdeconoom VOKA)
 • Francine Mestrum (Dr. sociale wetenschappen, ULB)
 • Wouter Raskin (N-VA)

Moderator: Eric Donckier

Timing?

 • 19u30: Verwelkoming
 • 20u00: Begin debat
 • 22u00: Einde event
mei
10
wo
2017
Win For Life, met het basisinkomen naar vrijheid en creativiteit – Leuven (BE) @ Cafe Rubens
mei 10 @ 20:00 – 22:00

Iedereen maandelijks geld geven, levenslang en zonder voorwaarden. Dat is de idee van het basis­inkomen. Op het eerste gezicht lijkt dit absurd. Wie zal dat betalen? En wie gaat er dan nog werken? Het basisinkomen gaat in tegen ons traditioneel denkpatroon en alles wat ons is aangeleerd….

Nele Lijnen, kamerlid voor Open VLD, geeft antwoord in haar boek “Win For Life” op al deze vragen. Samen met Kristof Calvo (Groen) komt ze in Leuven haar boek voorstellen en een pleidooi houden voor het basisinkomen.

mei
18
do
2017
DIEM25 Nederland over het Basisinkomen @ Universiteit voor Humanistiek - Kamer 0.22
mei 18 @ 19:30 – 22:00

Na het bespreken van de politiek van technologie en de toekomst van de arbeid in de vorige SemEM Citizen University * seminaries zullen we nu de tijd nemen om het Universal Basic Income te bespreken, dat vaak wordt voorgesteld als een oplossing voor de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Tijdens dit seminar zal Socrates Schouten zijn zorgen delen dat een Universal Basic Income (UBI) in een kapitalistische samenleving, in plaats van de ontwikkeling naar postkapitalisme, eerder in het voordeel van kapitalisten kan werken. Hij zal daarom vanuit een overgangsperspectief het UBI benaderen. Hoe kunnen we denken over een basisinkomen een instrument maken in het realiseren van de overgang naar een duurzame, solidaire en democratische Europese samenleving? – en vice versa. Schouten zal ook het UBI betrekken bij de discussie over ‘de commons’.

Michel Neeleman zal het DiEM25-standpunt over een universeel basisdividend aangeven, dat verschilt van de huidige voorstellen voor basisinkomen door geen belastingfinanciering te krijgen. Daarna volgt hij een presentatie over de gebreken in de meeste voorstellen voor een basisinkomen en presenteert een levensvatbaar alternatief.

sprekers:

 • Socrates Schouten is onderzoeker en auteur op duurzame economie (www.socrates.nu).
 • Michel Neeleman is lid van DiEM25 en actief in DSC Utrecht.
 • Voorzitter en introductie door Dick Pels

De voertaal is Engels

 

* De DiEM Citizen University is een initiatief van DiEM25 in Nederland, die erop gericht is een forum te bieden voor een brede discussie over onderwerpen die relevant zijn voor de beleidsagenda van DiEM25. Het streeft naar de ruimte waarin burgerschapskwesties openlijk kunnen worden besproken en burgersidentiteiten op basis van gelijkheid geformuleerd en gereformuleerd worden.

Het universiteitsachtige karakter is weerspiegeld in het feit dat problemen in een open-minded-atmosfeer worden aangepakt, zonder aanname van specifieke antwoorden. Het doel is om gedachten te stimuleren en discussie te genereren; Keynote speakers worden getrokken uit geschikte vakgebieden, maar het is de discussie tussen deelnemers uit uiteenlopende achtergronden die het essentiële kenmerk van deze gebeurtenissen zijn, die ongeveer een maandelijks in het academiejaar worden gehouden. De vergaderingen zijn open voor iedereen.

 

 

https://www.diem25.nl/en/basic-income/

jun
19
ma
2017
Debating Unconditional Basic Income – Berlin @ WIKO Wissenschaftskolleg zu Berlin
jun 19 @ 18:00 – 20:00

Views from the developing and the developed worlds
A revival of the idea of basic income is a paramount feature of current times. From the left to the right, throughout the political spectrum, voices increasingly converge in claiming that an unconditional basic income would address major social and structural problems such as today’s technological unemployment and underemployment; extreme poverty; welfare traps and hidden disincentives to work, freeing human beings from bureaucracy and poor jobs and enabling them to reach their potential.

In such a polarized world is it possible that basic income may escape ideologies and end up as a cure-all solution to persistent problems in relation to labor market flexibility, new forms of entrepreneurialism, and growing concentration of wealth? Would basic income reinvent work? Or would it reinforce the primacy of modern finance over our lives by generalizing social policy as a collateral to access new financial products?

Round-table (open to the public)

 • Opening: Lena Lavinas (WIKO)
 • Moderator: Barbara Fritz (LAI – Freie Universität)
 • Presenter: Yannick Vanderborght (Université Saint-Louis – Bruxelles, Centre de Recherche en Science Politique (CReSPo & Chaire Hoover – Louvain University). Co-author, along with Philippe Van Parijs, of Basic Income, a Radical Proposal for a Free Society and a Sane Economy (Harvard University Press 2017)
 • Discussants: Anke Hassel (Hertie School of Governance) Claus Offe (Hertie School of Governance)

Monday, June 19th from 6 PM-8 PM, at WIKO
Wissenschaftskolleg zu Berlin
Wallotstrasse 19,
Large Colloquium Room. Grunewald – Berlin 14193

jun
29
do
2017
Rutger Bregman over het basisinkomen – Amersfoort @ Sint-Joriskerk
jun 29 @ 19:30 – 22:00

Het probleem is niet dat we het niet goed hebben, het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan. In deze tijd, met koopkracht als laatste ideaal, schetst Rutger Bregman nieuwe vergezichten. Van een basisinkomen voor iedereen tot een werkweek van vijftien uur; van een wereld zonder grenzen tot een wereld zonder armoede: het is tijd voor de terugkeer van de utopie. Laat je meenemen op een reis door de geschiedenis en maak kennis met ideeën die tegen de tijdgeest ingaan, dwars door de oude scheidslijn van links en rechts heen.

Rutger Bregman (1988), historicus en veelgevraagd spreker, houdt zich iedere dag bezig met een van de prangendste vragen van deze tijd: wat is vooruitgang en hoe krijgen we er meer van? Van de toekomst van de democratie tot een compleet andere inrichting van ons werkende leven, van een oplossing voor de wereldwijde armoede tot een antwoord op de almaar groeiende ongelijkheid: Rutger inspireert honderdduizenden lezers en luisteraars met zijn vergezichten. Zijn missie: vertellen over alles wat wél goed gaat in Nederland en de wereld en hardop nadenken over hoe het nog beter kan.

Ook al is hij pas 29, toch publiceerde hij al vier succesvolle en spraakmakende boeken: Met de kennis van toen (2012), De geschiedenis van de vooruitgang (2013), Gratis geld voor iedereen (2014) en Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers (met Jesse Frederik, 2015).
Met zijn verfrissende ideeën en levendige vertelstijl weet Rutger iedere zaal voor zich te winnen.

Donderdag 29 juni 2017
20.00 uur – 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
€ 20,-
Sint-Joriskerk, Hof 1, Amersfoort

http://www.altijdblijvenleren.nl/event/rutger-bregman-basisinkomen/

jul
8
za
2017
Future Proof Festival – Basisinkomen door Nele Lijen – Leuven @ OPEK, Leuven
jul 8 @ 13:15 – 14:15

Basisinkomen: de utopie van gratis geld? Iedereen maandelijks geld geven, levenslang en zonder voorwaarden. Op het eerste gezicht lijkt dit absurd. Wie zal dat betalen? En wie gaat er dan nog werken? En toch kent het basisinkomen steeds meer voorstanders.

Nele Lijnen (Open-VLD) illustreert in haar boek ‘Win for Life’ hoe ons land eruit zou kunnen zien als we het basisinkomen invoeren.

jul
16
zo
2017
Bruggen bouwen tussen voor- en tegenstanders basisinkomen – Gent (BE) @ Miryzaal Conservatorium
jul 16 @ 14:00 – 18:00

Organisatie Trefpunt Vzw en Democratie 2000 presenteren een debat bij de Gentse Feestdebatten 2017 met de titel “Kunnen er bruggen worden gebouwd tussen de voor- en tegenstanders van een basisinkomen?”

Sprekers

 • Kristof Calvo – Federaal fractieleider Groen-Ecolo; auteur van “F*ck De Zijlijn” (Borgerhoff & Lamberigts),
 • Nele Lijnen (Federaal volksvertegenwoordiger Open VLD;Eerste Schepen in Hechtel-Eksel voor de partij HE; auteur van “Win for Life” – een pleidooi voor een basisinkomen
 • Francine Mestrum – onderzoeker, activist, lid internationale raad Wereld Sociaal Forum; auteur van ‘Ontwikkeling en Solidariteit’ (EPO); initiatiefnemer Global Social Justice; laureaat Prijs Jaap Kruithof 2016),
 • Rik Van Coillie  – Coördinator vakbondsvorming bij BBTK federaal
 • Sarah Van Liefferinge – Piraat
 • Ive Marx – Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck, onderzoek domeinen van ongelijkheid, sociaal beleid, arbeidsmarkt en migratie. Hoofddocent UA, opleidingen Sociaal-Economische Wetenschappen en Sociologie. Voorzitter departement sociologie en verantwoordelijke masteropleiding Sociaal-Economische Wetenschappen
 • Thomas Decreus – politiek filosoof; hoofdredactie De Wereld Morgen; auteur samen met Christophe Callewaert “Dit is morgen” (EPO)
 • Philippe van Parijs – filosoof en econoom; studeerde economie, rechten, sociologie en linguïstiek en behaalde een doctorsgraad aan Universiteit Oxford; hoogleraar universiteit Louvain-la-Neuve en Harvard; geniet wereldwijde bekendheid als promotor van het basisinkomen; stichtte in 1986 het Basic Income Earth Network; 2001 Francquiprijs, de meest prestigieuze Belgische universitaire onderscheiding
 • Olivier Pintelon – politicoloog & expert sociaal beleid; kernlid Denktank Minerva

moderator/coördinator Eric Goeman

sep
16
za
2017
Basic Income Week Information Session and Celebration – Vancouver (CAN) @ Brittania Community Center
sep 16 @ 12:00 – 13:00