messe-kalenderHeb je activiteiten over het basisinkomen of die met de invoering van het basisinkomen te maken hebben, laat het weten, dan kunnen we je in de kalender vermelden. Huiskamerbijeenkomsten, debatten, voorlichtingssessies, vergaderingen, besprekingen, teambijeenkomsten, etc in Nederland en Belgie: https://basisinkomen.net/obi/hier-kun-je-een-evenement-insturen/ Mag ook per email aan info€basisinkomen.net
jan
17
wo
2018
De toekomst van de bijstand – Amsterdam @ De Nieuwe Liefde
jan 17 hele dag

Woensdag 17 januari 2018 gaan wetenschappers, bijstandsgerechtigden, ambtenaren, wethouders en andere betrokkenen met elkaar in gesprek over de toekomst van de bijstand. Voor veel mensen in de bijstand ligt regulier betaald werk niet meteen in het verschiet en misschien wel nooit. Toch is het van belang dat iedereen volwaardig meedoet in de samenleving en het gevoel heeft ertoe te doen, ook als dat niet via werk kan.

Centrale vragen
Hoe stimuleren we participatie en wat is de rol van de bijstand daarbij? Is participatie een acceptabel einddoel voor bijstandsgerechtigden en welke vormen van participatie geven het gevoel volwaardig mee te doen? Hoe doen ze dat in het buitenland en wat zegt de wetenschappelijke literatuur? Welke scenario’s zien de wethouders voor de toekomst van de bijstand?

Deze vragen staan centraal op de bijeenkomst die door de gemeente Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Leeuwarden en Tilburg wordt georganiseerd. Centraal staat het vergelijkend onderzoek dat in opdracht van de gemeente Amsterdam is uitgevoerd door Monique Kremer (Bijzonder Hoogleraar Actief Burgerschap) en het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken. Zij onderzochten de aanpak van deze gemeenten om mensen met weinig perspectief op werk te activeren. Maar keken ook naar internationale ervaringen en de wetenschappelijke literatuur over wat voor participatie voor wie wenselijk is.

Programma
De bijeenkomst bestaat uit twee delen:

In het middaggedeelte presenteert Monique Kremer de resultaten van het onderzoek. In deelsessies kunnen deelnemers met elkaar in gesprek over de drie onderdelen van het vergelijkend onderzoek: internationaal, gemeentelijk, wetenschappelijk. Het middaggedeelte wordt afgesloten met drie scenario’s voor de toekomst van de bijstand.

In het avondgedeelte gaan de wethouders Werk en Inkomen van Amsterdam, Rotterdam (o.v.b.), Utrecht, Tilburg en Leeuwarden o.l.v. Marcel Ham (hoofdredacteur Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken) met elkaar in gesprek over de toekomst van de bijstand. Wordt de bijstand een basisinkomen of een basisbaan? Of gaat het om basisbegeleiding? Wat kunnen we verwachten van aandacht als medicijn? Wat kunnen gemeenten mensen in de bijstand bieden?

AANMELDEN
Bijeenkomst 17 januari 2018
De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, 1053 WP Amsterdam
Download hier het dossier uit het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken.

 

Adviezen op het spreekuur van de Bijstandsbond zijn gratis, maar u kunt lid worden voor 17 euro per jaar. Meer of minder mag ook. U kunt met een overschrijvingskaart of via internetbankieren storten op rekening IBAN NL22 INGB 0004 5548 41 t.n.v. Vereniging Bijstandsbond Amsterdam te Amsterdam. Het spreekuur is op dinsdag en donderdag om 11.00 uur tot 16.00 uur, en vanaf 13.00 uur is een advocaat van VHM advocaten aanwezig. http://vhmadvocaten.nl/ De Bijstandsbond heeft een gratis berichtenlijst waarop berichten worden gestuurd over nieuws mbt uitkeringen en activiteiten van de Bijstandsbond. U kunt zich op de lijst inschrijven via: De toekomst van de bijstand (aanklikken).
U krijgt dan een email die u met een klik kunt terugsturen

Met vriendelijke groeten,

Maaike Zorgman
bestuurder FNV Uitkeringsgerechtigden

mrt
4
zo
2018
Nationaal Congres Onvoorwaardelijk Basisinkomen – Culemborg @ UniePlaza
mrt 4 @ 13:30 – 17:00

De kracht van de boodschap ligt in de herhaling!

Om de kennis en de acceptatie voor het onvoorwaardelijk basisinkomen verder te vergroten organiseren wij een nationaal congres over het basisinkomen. Uitgangspunt hierbij is het realiseren van een basisinkomen voor de regio Rivierenland, maar nog mooier is het als het basisinkomen in heel Nederland ingevoerd kan worden. Daarom organiseren wij een landelijk breed congres, op 4 maart 2018.

Een aantal deskundigen geeft op het congres tekst en uitleg bij hun visie op het basisinkomen. Mogelijk geven we deze dag de aftrap tot een groot experiment!

Reserveer vast de datum in je agenda!

Binnenkort meer, zie ook http://www.basisinkomenrivierenland.nl/!

Met vriendelijke groet,
Kernteam Basisinkomen Rivierenland
Jolanda Verburg, Baukelien Franken, Roos Rispens

mrt
23
vr
2018
Basic Income: Neither Left nor Right? Join us in Göteborg, 23-25 March 2018! @ Kulturhuset Falken
mrt 23 – mrt 25 hele dag

Is Basic Income a political project more of the left or of the right? Is it ‘the capitalist road to communism’ or a libertarian conspiracy from Silicon Valley? Or are these categories pointless when discussing a future with basic income? Who are, who should be our allies in the struggle for basic income? This will be the overarching theme of the next network meeting of Unconditional Basic Income Europe. The weekend in Göteborg (Gothenburg), Sweden 23-25 March 2018 will include a public meeting, seminars, workshops and our annual General Assembly. Come and join us!

Programme

Friday 23th: Basic Income – Neither Left nor Right

Public lecture and discussion with Guy Standing at Världskulturmuseet, moderated by Ann Ighe (Senior lecturer in Economic history, Editor-in-chief of Ord&Bild). Free entry for UBIE members.

Saturday 24th: Seminars and workshops

Venue: Kulturhuset Falken (Falkgatan 7, 416 67 Göteborg)

The detailed program will be published here later.

Saturday evening: Dinner, drinks, discussions and maybe dance at a private location. Limited capacity, first come first serve – register below asap, please!

Sunday 25th: UBIE General Assembly

Venue: Same as Saturday.

The UBIE General Assembly is open to all members and interested guests but only members have the right to vote. The meeting will finish around 3pm.

mei
7
ma
2018
Basisinkomen als advies van de Nederlandse Vrouwenraad #FEMtalks @ Huis van Europa,
mei 7 @ 13:00 – 17:00

De NVR organiseert op 7 mei haar tweede FEMTalks in de reeks ‘Naar een gender inclusieve economie’ over het Universeel basisinkomen. Geef je op en kom ook! Inschrijven kan tot 29 april.

‘Naar een gender inclusieve economie’
Een betere positie voor kwetsbare vrouwen dankzij een Universeel Basis Inkomen (UBI)?

In de Europese en internationale arena valt steeds vaker de term UBI als oplossing voor de groeiende kloof tussen werkenden en degenen die noodgedwongen aan de zijkant staan. Er zijn vele pilots en proeven gestart in buiten- en binnenland.

In deze editie van FEMtalks gaat de NVR na op welke wijze een UBI kan bijdragen aan versterking van de positie van speciaal (financieel) kwetsbare (groepen) vrouwen, binnen een Europese context.

Na het plenaire deel met gerenommeerde sprekers zijn er discussiegroepen zodat deelnemers aan de bijeenkomst in kleinere groepen zelf met het onderwerp aan de gang gaan. Elke groep wordt geleid door een deskundige, o.a. een projectleider van gemeente Wageningen die de pilot in zijn gemeente leidt, en een voorzitter van EAPN NL. Dus onze input kan zeer waardevol zijn temeer omdat de insteek is dat de discussiegroepen komen met aanbevelingen voor de NVR.

Wie van de vereniging heeft zin en tijd om met zoveel mogelijk deskundigen deze middag goede inhoud mee te geven? meld je aan bij de NVR!

 

U kunt zich voor deze expertmeeting aanmelden voor 29 april via www.nederlandsevrouwenraad.nl/aanmeldenFEMTalksNL

(na de sluitingstermijn is er geen mogelijkheid meer om aan de melden)

Legitimatiebewijs verplicht

Programma

 • 13.00-13.30uur  Inloop met koffie/thee
 • 13.30-13.45uur Welkom door dagvoorzitter Marijke Jongbloed (NVR vice-voorzitter)
 • 13.45-14.25uur  Keynote speech, Mary Collins, Senior Policy Officer Economic and Social Policies, European Women’s Lobby (EWL) incl. Q&A
 • 14.25-14.50uur  Dr. L. Groot, universitair hoofddocent Economie van de publieke sector, Universiteit Utrecht, School of Economics (U.S.E.) incl. Q&A
 • 14.50-15.15uur  Dr. Mirre Stallen, onderzoeker bij Lectoraat Armoede Interventies, Hogeschool Amsterdam & universitair docent Psychologie, Universiteit Leiden, incl. Q&A
 • 15.15-15.30uur  Pauze
 • 15.30-15.40uur  Toelichting discussie in themagroepen
 • 15.40-16.15uur  Discussie in themagroepen
  Gespreksleiders:

  • Hans Zuidema, projectleider Vertrouwen Werkt, gemeente Wageningen;
  • Quinta Ansem, voorzitter EAPN NL, docent /  onderzoeker Hogeschool Windesheim Flevoland;
  • Jan Reijnders, specialist internationale samenwerking & gender, en afgevaardigde MenEngage NL;
  • Plenaire bespreking bijdragen vanuit de themagroepen o.l.v. dagvoorzitter
 • Tot 17.00uur                Napraten met een drankje

FEMTalks NL is een serie NVR bijenkomsten rondom facetten van een gender inclusieve economie om te komen tot een alternatieve visie op de economie als alternatief voor het huidige marktmodel.

De serie wordt afgesloten met een conferentie.

Dit evenement wordt georganiseerd in het kader van de alliantie Samen werkt het!; Women Inc., Movisie, WO=MEN, Proefprocessenfonds Clara Wichmann en de Nederlandse Vrouwen Raad.

mei
19
za
2018
Universal Basic Income – A green answer to future challenges of the labour market? – Antwerp(BE) @ unkown location
mei 19 @ 12:00 – 15:30

In 2017, the Green European Foundation started, with the support of different national partner foundations a transnational project on basic income with the objective to refine the concepts behind Universal Basic Income and contribute to the Europeanisation of the debate while taking into consideration the huge differences of social security systems across Europe. To this end, we formed a basic income expert group with representatives of Spain, Catalonia, Switzerland, Germany, Serbia, Belgium and Greece. In 2018, the focus of the ‘Basic Income for all EU Citizens?‘ project lies on the financial concepts and on formulating first ideas for a European pilot project on basic income that can deliver comparable results for different European countries.

About the event

During this session, we aim to make the link of those discussions to the broader debate on the future of work and whether basic income can become part of the Green answer to the challenges the labour market is currently facing. At the same time, the session shall serve as an opportunity to exchange on examples and different ideas of Green parties across Europe.

We will organise an interactive session, using the “fish bowl” method: the discussion starts in a semi-circle with one moderator and the three panelists and two empty chairs; after the first input by the moderator and the three panelists, the audience is invited to fill the empty chairs and take the role of panelists themselves; after the input the chairs have to be left to other participants.

Finally, the workshop will provide an opportunity to present the results of a planned survey we launched on the state of play of the UBI debate within the different Green parties across Europe as well as in the national public discourses.

Moderators

 • Ville Ylikahri, GEF Board Member, Secretary General in the Green Cultural and Education Centre – Visio in Finland, representative of project expert group for Finland;
 • Susanne Rieger, GEF Co-President, responsible for European issues and European relations in the Catalan Green foundation Fundació Nous Horitzons (FNH), Project coordinator of the GEF transnational project on Basic Income.

Speakers

 • Wolfgang Strengmann-Kuhn, Member of Parliament, Germany
 • Julen Bollain, Member of the Basque Parliament, economist & researcher specialised in unconditional basic income, Spain
 • Predrag Momcilovic, Executive Committee Member Federation of Young European Greens, journalist, PhD student on political ecology and degrowth, Serbia
 • Irina Studhalter, Local Councillor Lucerne & political campaigner, Switzerland
 • Natalie Bennett, politician and journalist, former leader of Green Party of England and Wales, United Kingdom

 

Website: http://gef.eu/
Twitter: https://twitter.com/GEF_Europe
Youtube: https://www.youtube.com/user/greeneuropeanfdn

mei
23
wo
2018
Time to rethink the European Central Bank – Brussels (BE) @ KBR Royal Library of Brussels, auditorum Lippens
mei 23 @ 17:00 – 21:00

Since the election of President Macron in France, an intense debate is taking place over the future governance of the Eurozone, including calls for a Eurozone finance minister, a European Monetary Fund and a Eurozone budget. However, less attention is being paid to the prospects for reforming the Eurozone cornerstone’s institution itself: the European Central Bank (ECB).

Mario Draghi pledged to do “whatever it takes” to preserve the euro, and through its quantitative easing programme, the ECB has played an important role in rescuing the Eurozone economy. But this has come at a cost. The ECB’s monetary policy has attracted heavy criticism from across the political spectrum, with many challenging the ECB’s legitimacy, and questioning its ability to respond to the next crisis.

Early 2018, Positive Money Europe was founded as a new Brussels-based nonprofit organisation whose role is to scrutinize the ECB and offer proposals to improve monetary policy in the Eurozone.

At the occasion of our launch, we are delighted to invite you for this conference. It will feature two keynote speeches by distinguished speakers. Former governor of the Bank of Spain Miguel Angel Fernandez-Ordoñez will outline a fresh perspective on how the monetary system could be made more stable and safe, and Professor Annelise Riles(Cornell University) will provide a critical but constructive perspective on the politics of central banking. Looking forward, we will host a panel debate on the prospects for future ECB reform, featuring MEPs Jonas Fernandez, Molly Scott-Cato, Bruegel’s director Guntram Wolff (tbc) and Boris Kisselevsky, Head of the European Central Bank representation in Brussels.

Afterwards, Positive Money will offer a reception.

Registration is mandatory for the event. Please register by clicking below:

SPEAKERS

MIGUEL ÁNGEL FERNÁNDEZ ORDÓÑEZ

Former Governor of Banco de España

Miguel Angel Fernandez-Ordoñez graduated from Universidad Complutense of Madrid. He initially lectured in Economic Policy at that University but has dedicated most of his career to the Public Administration, notably as State Secretary for the Economy, State Secretary for Trade, and State Secretary for Tax and Budget Policy, and was appointed as governor of the central bank of Spain from 2006 until 2012. He also worked in the OECD, the World Bank and the International Monetary Fund and currently he teaches at the IE University in Madrid. His experience as economist and member of the governing council of the European Central Bank during the euro crisis has led him to explore new ideas on how to reform the money and banking system.

ANNELISE RILES

Professor of Law and Anthropology, Cornell University

Annelise Riles is the Jack G. Clarke Professor of Law in Far East Legal Studies and Professor of Anthropology at Cornell, and the founder of Meridian 180, a multilingual forum for transformative leadership. Her work focuses on the transnational dimensions of laws, financial markets and culture. Her previous book, Collateral Knowledge: Legal Reasoning in the Global Financial Markets (Chicago Press 2011) was based on 15 years of fieldwork among central bankers, financial lawyers and regulators in Japan and the United States. Her most recent book “Financial Citizenship: Experts, Publics, and the Politics of Central Banking” outlines how a new relationship between central banks and the public can renew the legitimacy of central banks and address the democratic deficit in financial governance.

MOLLY SCOTT-CATO

Member of the European Parliament (Greens-EFA)

Molly Scott-Cato is a British Green politician, economist, environmental and community activist and current Member of the European Parliament since 2014. She studied politics, philosophy and economics at Oxford University and later gained a doctorate in economics from Aberystwyth. As MEP, Molly Scott-Cato seats in the Committee on Economic and Monetary Affairs where she focuses on sustainable finance and the monetary policy and is a member of the TAX3 Committee where she is working on tax evasion and tax avoidance.

JONÁS FERNÁNDEZ-ALVAREZ

Member of the European Parliament (Socialists & Democrats)

Jonás Fernández-Alvarez is a Spanish politician (PSOE) and member of the European Parliament since 2014 where he seats in the Economic and Monetary Affairs Committee. In 2017, he was the rapporteur on the Parliament’s annual resolution on the European Central Bank. Jonás Fernández Álvarez holds an Executive MBA from IESE Business School (2010-12), MA in Economics and Finance from CEMFI-Bank of Spain (2002-04) and was chief economist of the consultancy firm Solchaga Recio & Asociados.

BORIS KISSELEVSKY

Head of the European Central Bank representation in Brussels

Head of the ECB representation in Brussels since 2017, he previously works at the IMF, the bank of Russia, the Banque de France and the ECB for many years.

GUNTRAM WOLFF

Director of Bruegel

Guntram Wolff is the Director of Bruegel. His research focuses on the European economy and governance, on fiscal and monetary policy and global finance. He regularly testifies at the European Finance Ministers’ ECOFIN meeting, the European Parliament, the German Parliament (Bundestag) and the French Parliament (Assemblée Nationale). From 2012-16, he was a member of the French prime minister’s Conseil d’Analyse Economique.

FRAN BOAIT

Positive Money’s Executive Director and a Director of the Board of Finance Watch

Fran is Positive Money’s Executive Director and a Director of the Board of Finance Watch. Fran studied Natural Sciences at the University of Cambridge and went on to complete a PhD researching carbon dioxide storage.

Fran became interested in economics and money creation after realising that the huge environmental and inequality crises we face could not easily be fixed without re-thinking how the current economic system works, and how to redesign it. Fran has worked at various global organisations including the United Nations, Greenpeace and BP.

PROGRAMME

17h00

Introduction remarks

By Fran Boait, Executive director at Positive Money

And Benoit Lallemand, Secretary General of Finance Watch

Why Positive Money Europe?

By Stanislas Jourdan, Head of Positive Money Europe

“Secure Money and Banking Liberalization”

Keynote speech by Miguel Ángel Fernández Ordóñez, former governor of the Bank of Spain

Financial Citizenship: Experts, Publics, and the Politics of Central Banking

Keynote speech by Annelise Riles, Professor at Cornell Law School

18h00

Panel debate: Does the ECB need reforms?

 • Jonas Fernandez – MEP S&D
 • Molly Scott-Cato – MEP Greens
 • Boris Kisselevsky, Head of the European Central Bank representation in Brussels
 • Guntram Wolff – Director of Bruegel (tbc)
 • Annelise Riles

Moderation: Fran Boait, Positive Money

19-21h00

Cocktail reception

jun
1
vr
2018
Basic Income: the Return of Robin Hood -European Youth Event – Strasbourg #EYE2018 @ European Parliament
jun 1 – jun 3 hele dag

Every year the EU parliament organises a huge event called European Youth Event (EYE2018) in Strasbourg. It is a unique opportunity for young Europeans to meet and make their voices hear

Unconditional Basic Income Europe (UBIE) has put together a great delegation to the European Parliament’s European Youth Event this June in Strasbourg. 20 people from 10 different countries are ready to carry our vision to MEPs and 5000 other delegates from all over Europe. They will also participate in a roundtable discussion ‘Basic Income: the Return of Robin Hood?’

We need funding, please help: https://www.gofundme.com/ubie-eye2018

Our programme

 • Distribution of a booklet “UBI proposals for Europe” (if funded).
 • proposing meetings with MEPs

1 -2 June

 • Participation in EYE2018 activities
 • One UBIE speaker at the
  “Basic Income: Return of Robin Hood” roundtable

3 June

 • Internal workshop “Strategies to implement a European Basic Income”, opened to the public

Did you know that robots paying us a basic income could have been possible in 2017? 

MEP Mady Delvaux proposed a BI based on robot-tax. Only 14 votes were missing! The idea was to compensate the impact of automation on the European job market.

This is not our only proposal. UBIE is a non-profit organisation that aims at the implementation of the basic income in Europe and beyond. Euro-dividend, European wide basic income for children, Agrarian Basic income our Eco-basic income, the roads for a full basic income are plenty. In Strasbourg, we want to continue the dialogues with decision-makers and make new alliances with youth groups.

20 participants from 10 nationalities

Whether they are students, UBI researchers, UBI advocates or just new members discovering the world of EU advocacy, together they will increase their EU citizenship thanks to participation at this event. We hope they will network with advocates from other causes and bring something new back in their own countries. We also hope they will encourage their national groups to take Europe into account in their strategies for a social and fairer society.

jun
22
vr
2018
Empirics in Europe of the unconditional basic income (UBI) @ Radboud University
jun 22 @ 12:30 – 18:00

Farewell Seminar Dr Lei Delsen

‘Empirics in Europe of the unconditional basic income (UBI)’

Farewell Seminar “Empirics in Europe of the unconditional basic income (UBI)” of Lei Delsen, Associate Professor of Socio-Economic Policy at the Nijmegen School of Management of the Radboud University.

De vaksectie Economie en Bedrijfseconomie organiseert op vrijdag 22 juni 2018 van 12.30 tot 18.00 uur een afscheidsseminar ter ere van dr. Lei Delsen, die aankomende juni met pensioen gaat. Tijdens het seminar zullen diverse Nederlandse en internationale wetenschappers de resultaten van hun laboratoriumexperimenten, veldexperimenten en onderzoeksanalyses over het onvoorwaardelijk basisinkomen presenteren.

Seminar is in English

Program

 • 12.30 – 13.30 Welcome & lunch (Sportcafé)
 • 13.30 – 14.30 Plenairy session
  – ‘Preferences for UBI in Europe’, dr. Lei Delsen, Radboud Universiteit
  – ‘Is UBI feasible in the EU?’, prof. Mark Smith, Grenoble École de Management, Grenoble (Frankrijk)
 • 14.45 – 16.15 Presentation of empirical investigations in three parallel sessions:
  • Parallel session 1
   • ‘A laboratory experiment on the unconditional basic income’, prof. Toshiji Kawagoe, Future University Hakodate, Hakodate (Japan)
   • ‘More trust, less regulation – an experiment with social assistance in Nijmegen’, János Betkó, Gemeente Nijmegen
  • Parallel session 2
   • ‘UBI experiments in the social contract laboratory’, prof. Bernard Neumärker, University of Freiburg, Freiburg (Duitsland)
   • ‘Exploring benefits and challenges of implementing citizen’s basic income in Scotland’, prof. Mike Danson, Heriot-Watt University, Edinburg (Verenigd Koninkrijk)
  • Parallel session 3
   • ‘Effort and fairness under UBI: laboratory experiments’, dr. Lei Delsen, dr. Sascha Füllbrunn en dr. Jana Vyrastekova, Radboud Universiteit
   • ‘Routes to participation income in the Dutch welfare state: the Tilburg trust experiment’, prof. Ruud Muffels, Universiteit van Tilburg
 • 16.30 – 18.00 Drinks (Sportcafé)

To take part:
Go to: https://www.ru.nl/nsm/vm/farewell-seminar-dr-lei-delsen/?reload=true
until 15 june 2018.

Location
The Farewell seminar takes place on the Radboud Universiteit, Faculteit der Managementwetenschappen at the Elinor Ostrom building, located: Heyendaalseweg 141, 6525 AJ Nijmegen.

Dr. Lei Delsen
http://www.ru.nl/personen/delsen-l/

jun
27
wo
2018
ETUC/ETUI conference: The World(s) of Work in Transition – Brussel (BE) @ Hotel Thon Europe
jun 27 – jun 29 hele dag

The world is being transformed in ways that will profoundly challenge human society. Trade unions facing these new realities can play an important part in shaping this future. With this in mind a major conference organised by the ETUC and ETUI will bring together globally-renowned experts to debate some of the most pressing issues confronting workers, unions and governments.

The conference will address several megatrends impacting working life. First, the free movement of capital, services and people is altering the allocation of jobs throughout the European internal market. Second, climate change and the energy transition are making many occupations obsolete, while at the same time creating new ‘green’ jobs in emerging sectors and industries. Third, the demographic transition is changing the structure of the labour force and challenging social security systems. Finally, the digitalisation of the economy is set to disrupt the processes of production, employment and work conditions on an unprecedented scale.

So far, these transitions have been studied and reflected on independently from one another. As a result, conclusions about what the future holds, and the ensuing policy recommendations, vary according to the particular transition in question. What is now needed is for the different projections to be put together and analysed in tandem in order to fully understand the multiple and complex consequences for the world of work. Will all these changes create one new world of work, or many? How can trade unions engage with these developments and what strategies are there to cope with them? What should a new industrial policy look like in the sectors severely affected – such as energy, transport and construction? What skills will be needed and how can trade unions participate to ensure that workers are offered the required training and education?

These are some of the questions the 3rd ETUC/ETUI conference on the future of work will deal with. The overall format – plenaries and smaller panels – has proven very successful and will remain the same. However, added emphasis will be put on enriching the debate and provoking discussion through innovative sessions and greater opportunities for interaction.

If you are interested in attending the conference please send an email to conference@etui.org

Follow the conference via social media at #etuWOW18.

PROGRAMME:

 • Wednesday 27 June 2018
  • 11:00-13:00 Plenary A: Global transitions and world(s) of work
  • 14:00-15:30
   • Panel 1 – Inclusive growth: a new, successful agenda for collective bargaining?
   • Panel 2 – Working conditions in an ageing society
   • Panel 3 – Company mobility fueled by digitalization and Europeanisation: how can we shore up workers’ rights?
   • Panel 4 – Employment forecasts and the digital, green and demographic transitions
   • Panel 5 – The impact of the digital transformation on job quality
  • 16:00-16:30 Keynote speech by Valdis Dombrovskis, responsible for the Euro and Social Dialogue, European Commission
  • 16:30-18:00
   • Plenary B: When the rich and powerful pretend they do not need us.
 • Thursday 28 June 2018
  • 09:00-10:30
   • Plenary C: Labour market composition and demographic change: can migrants and new technologies offset population ageing?
   • Plenary D: Climate change and the transition to a green economy: what does it mean for jobs?
  • 11:00-12:30
   • Panel 6 – The role of worker’s participation in addressing the digitalisation-driven Europeanisation strategies of MNCs
   • Panel 7 – The link between job quality and innovation: virtuous or vicious circles?
   • Panel 8 – Working time reduction as a trade union strategy for a changing world of work
   • Panel 9 – Social protection beyond the basic income
   • Panel 10 – Industrial policy for the green and digital economies
  • 13:30-15:00
   • Plenary E: Digitalisation and the new economy: disrupting production networks while tackling climate change?
   • Plenary F: Globalisation and Europeanisation: European solutions for global problems?
  • 15:30-17:00
   • Panel 11 – Psychosocial risks: shifting the perspective towards positive values
   • Panel 12 – The impact of automation on working conditions, health and safety
   • Panel 13 – Jobs in a clean, future automobile industry
   • Panel 14 – Youth engagement and the future of work
   • Panel 15 – Interactive panel: Using visuals to foresee and learn about change
  • 17:15-17:45 Keynote speech by Cecilia Malmström, European Commissioner for Trade
  • 17:45-19:00
   • Plenary G: A New Economic Approach: what are the shortcomings of the current economic model, and how to fix them?
 • Friday 29 June 2018
  • 09:00-10:30
   • Panel 16 – How to integrate the transition challenges in the national trade union research agenda?
   • Panel 17 – The rise of China as a technology superpower – what does this mean for European jobs?
   • Panel 18 – The four transitions: what skills do we need, and how do we provide them?
   • Panel 19 – The future of work: perspectives from the ILO
   • Panel 20 – Interactive panel: Discussing scenarios for 2030
  • 11:00-11:30
   • Young trade-unionists’ discussion on managing transitions
   • Visual Harvesting
  • 11:30-13:00
   • Plenary H: Social Dialogue: how can we create a common agenda for Social Europe?

 

Download programme: https://www.etui.org/content/download/34280/329137/file/rptAllactivities_bookletA4.pdf

jul
18
wo
2018
DemCon 2018 – International Democracy Convention – Balbriggan (IE) @ Bracken Court Hotel
jul 18 @ 18:00 – jul 19 @ 20:00

The Democracy Convention – or DemCon – is an annual gathering of academics, NGOs, activists, journalists and technologists who understand that we are on the cusp of major changes in how democracy is exercised around the world. DemCon seeks to create the conditions for building a real, immediate, non-intermediated democracy with regular and deep citizen participation by learning from organisations and people engaged in moving democracy forward.

Speaker for Basic Income is our US activist Scott Santens, full time basic income writer.

Join us in Balbriggan to learn how to use the technologies that will drive the future of democracy – from the experts who build them and the organisations who use them.

DemCon is organised by the Solonian Democracy Institute, a non-profit think tank that takes its name from the statesman who ushered in reforms that created the foundations for the development of democracy in ancient Athens.