messe-kalenderHeb je activiteiten over het basisinkomen of die met de invoering van het basisinkomen te maken hebben, laat het weten, dan kunnen we je in de kalender vermelden. Huiskamerbijeenkomsten, debatten, voorlichtingssessies, vergaderingen, besprekingen, teambijeenkomsten, etc in Nederland en Belgie: https://basisinkomen.net/obi/hier-kun-je-een-evenement-insturen/ Mag ook per email aan info€basisinkomen.net
nov
14
wo
2018
Gevolgen van Kunstmatige Intelligentie en basisinkomen @ Vergader Inn
nov 14 @ 20:30 – 22:30

Op woensdag 14 november van 20.30 uur tot 22.00 uur organiseert de VP een openbare themabijeenkomst “Wat zijn de politieke gevolgen van AI?”

Door algoritmen wordt kunstmatige intelligentie (AI) / infotech mogelijk met ingrijpende politiek maatschappelijke gevolgen. Welke zijn de gevolgen en wat vrijzinnig politieke antwoorden daarop, zoals het invoeren van een basisinkomen.

Gastspreker is Peter Giesen, redacteur de Volkskrant / historicus

De technologische ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie, ook populair de robotisering genoemd, zijn niet te stuiten. Deze ontwikkelingen bieden kansen maar ook bedreigingen. Een belangrijk maatschappelijk gevolg zou de invoering van het basisinkomen zijn. Een van de denkers over de gevolgen van deze ontwikkelingen is Yoval Harari in zijn boeken Homo Deus en 21 lessen voor de 21ste eeuw. Bekijk de volgende link om daar meer over te lezen.
In de Volkskrant het interview van Peter Giesen (gastspreker 14 11) met Yoval Noah Harari

https://www.volkskrant.nl/mensen/digitale-dictaturen-een-grote-nutteloze-klasse-biologisch-verbeterde-rijken-dit-kan-er-gebeuren-volgens-yuval-noah-harari~b6523012/

Plaats http://vergaderinn.nl/
Croeselaan 207
Utrecht

nov
15
do
2018
Film over basisinkomen op het #IDFA: Earn a Living @ Brakke Grond
nov 15 @ 09:00 – nov 25 @ 23:00

Op het IDFA wordt de wereldfilmpremiere gegeven van een film van Yuval Orr “Earn a Living”

Wat zou jij doen als het basisinkomen wordt ingevoerd en er elke maand vanzelf een bedrag op je rekening verschijnt? Zou je stoppen met werken? Zou je je leven veranderen? Met een reeks vragen wordt in zeven korte webdocumentaires onze relatie met werk en geld onderzocht.

De Cherokee-indianen in North Carolina leven al twintig jaar met een basisinkomen: de helft van de casino-inkomsten op hun grondgebied wordt evenredig verdeeld onder de bevolking. In Tokio vliegen de statistieken de andere kant op: overuren zijn hier de norm en ieder jaar werken honderden mensen zich letterlijk dood.

Wat gebeurt er als een NGO een basisinkomen introduceert in een Keniaans dorpje? Hoe realistisch zijn de utopische ideeën van de groep programmeurs in Nederland die na de bitcoin ook een ‘bitnatie’ willen creëren? De interface van de interactieve reeks Earn a Living vertaalt deze wereldwijde blik telkens naar de waarde van geld, tijd en werk in je eigen maatschappij.

TV5MONDE is sponsor van alle Franstalige producties op IDFA 2018. Kijk voor meer Franstalige, Nederlands ondertitelde documentaires op TV5MONDE.

Programma:

https://www.idfa.nl/nl/film/66a24480-d161-4266-a830-f389ed1cb14d/earn-a-living

Earn a Living (DocLab Expo: Humanoid Cookbook)

 • do 15 november – 9:00 – 23:00 Brakke Grond Exhibition
 • vr 16 november – 9:00 – 23:00 Brakke Grond Exhibition
 • za 17 november – 9:00 – 23:00 Brakke Grond Exhibition
 • Zo 18 november – 9:00 – 23:00 Brakke Grond Exhibition
 • ma 19 november – 9:00 – 23:00 Brakke Grond Exhibition
 • ma 19 november – 20:00 – 21:40 Brakke Grond Rode Zaal
 • di 20 november – 9:00 – 23:00 Brakke Grond Exhibition
 • wo 21 november – 9:00 – 23:00 Brakke Grond Exhibition
 • do 22 november – 9:00 – 23:00 Brakke Grond Exhibition
 • vr 23 november – 9:00 – 23:00 Brakke Grond Exhibition
 • za 24 november – 9:00 – 23:00 Brakke Grond Exhibition
 • zo 25 november – 9:00 – 18:00 Brakke Grond Exhibition

 

nov
17
za
2018
Schuld, Geld & Bergrede – Amersfoort @ Bergkerk Amersfoort
nov 17 @ 15:00 – 17:00

Een meetup in de Bergkerk Amersfoort. Combinatie van schuldvrij geld organisatie en een maatschappelijke basis-economie workflow. In een notendop. Raakt aan de geest van het basisinkomen…

Het huidige geldsysteem werkt op basis van het scheppen van schuld: Elke nieuwe euro levert in principe 1 euro schuld. Joris Luyendijk (o.a. boek Het kan niet waar zijn) gaf een lezing in Bergkerk dd. 2 februari 2016 mede in het kader van de Bergrede. Tijdens de discussie met het publiek stelde ik de vraag: “We hebben het hier over mogelijke oplossingen voor het bankwezen. Ligt die niet letterlijk in de Bergrede Vergeef onze schulden, zo ook onze schuldenaren?”. Het antwoord van Joris was hoe het dan moest met bijvoorbeeld de pensioenen. (Bij latere beschouwing kwam ik tot de conclusie dat pensioenen blijkbaar een schuld ‘vanuit de toekomst’ zijn).

Aantonen dat een basiseconomie aangedreven kan worden zonder geld. En dat op termijn het bankwezen, basisinkomengedachte en belastingwezen samen opgelost kunnen worden. Duurzaam en bankcrisisbestendig. Doe je mee met de Proof of Concept als accounthouder en of crowdfunder, dan laat je de Nederlandse politiek en een werkend voorbeeld zien en laat je zien dat er draagvlak is (achterban).”

Programma bij:

http://www.ziny-currency.org/17-november-lezing-meetup-bergkerk-amersfoort-relatie-schuld-en-religie/

 

facebookevent: https://www.facebook.com/events/2156256694407912

nov
21
wo
2018
GroenLinks Discussieavond over het Basisinkomen – de Bilt @ H.F.Witte Centrum
nov 21 @ 20:00 – 22:00

Op woensdag 21 november organiseert GroenLinks De Bilt een forumdiscussie over het basisinkomen. Daarvoor is oud-Europarlementariër en voorzitter van de vereniging basisinkomen, Alexander de Roo uitgenodigd.

Daarnaast zijn Bea Visser, kleine zelfstandige, en Marieke van Nimwegen van de Budgetkring, uitgenodigd om hun ervaringen met het huidige stelsel te delen. Onze plaatsgenoot Lennart van der Meulen, directeur van de VPRO, leidt de discussie.

Het sociale stelsel is niet ideaal. Mensen die ervan afhankelijk zijn, moeten aan allerlei voorwaarden voldoen. Wie vanuit de bijstand kans ziet een klein baantje te bemachtigen, wordt meteen gekort: werken loont niet voor minima en mensen komen terecht in een armoedeval. Een ander voorbeeld: als je intrekt bij iemand die jouw zorg hard nodig heeft, kost je dat een fors gedeelte van je AOW of bijstand: de voordeurdelersregeling. Mantelzorgen wordt hierdoor niet aantrekkelijk gemaakt.

Ook zien we op de huidige arbeidsmarkt steeds meer flexwerkers, nul-urencontracten en ZZP-ers. Het huidige stelsel gaat te veel uit van een fulltime baan of werkeloos zijn. Dit levert veel problemen op. Daarnaast voorspellen veel deskundigen dat veel banen in de toekomst gaan verdwijnen door de robotisering. Wat als er straks niet genoeg werk is voor iedereen?

Dat moet toch anders kunnen. Een mogelijkheid hiervoor is het basisinkomen.

Vóór de pauze zijn er pitches en een uitgebreide inleiding van Alexander de Roo met rekenvoorbeelden. Na de pauze zullen we aan de hand van een paar thema’s bespreken of een basisinkomen haalbaar is en of een dat inderdaad de genoemde problemen oplost.

Wilt u komen? De avond is vrij toegankelijk voor iedereen.

https://www.facebook.com/groups/groenlinks.basisinkomen/

nov
25
zo
2018
VPRO Tegenlicht – TV NPO2: Ons Basisinkomen
nov 25 @ 21:05 – 22:05

Historicus Rutger Bregman zette vier jaar geleden het basisinkomen op de politieke agenda. Zeker negen Nederlandse steden kondigden experimenten aan. Bregman werd een veelgevraagd spreker over de hele wereld. Hoe staan we er nu voor? En hoe zorgen we ervoor dat het basisinkomen toekomstbestendig kan worden?

Dankzij enkele afleveringen van VPRO Tegenlicht en het boek van Rutger Bregman ‘Gratis geld voor iedereen’ komt vergeten onderzoek naar het basisinkomen aan het licht. Hieruit blijkt dat dit eeuwenoude idee een probaat middel is voor armoedebestrijding en het aanjagen van nieuwe economische activiteit. Bregman’s boek werd een internationale hit. Over de hele wereld wordt het basisinkomen inmiddels gezien als mogelijk antwoord op de stagnerende middeninkomens, de groeiende kloof tussen arm en rijk en de robot-revolutie.

Maar na de stormachtige comeback van het basisinkomen is de grote vraag: hoe nu verder? Ondanks alle evidente voordelen staan overheden niet te trappelen om het in te voeren. Rutger Bregman vindt het de hoogste tijd om nu eindelijk werk te gaan maken van het basisinkomen. Hij vindt dat het vaak onterecht gezien wordt als een socialistische proefballon. Hij wil het begrip basisinkomen omsmeden in de taal van deze tijd: burgerdividend of durfkapitaal voor de gewone man. Zodat het basisinkomen door tegenstanders en sceptici niet langer kan worden gezien als aalmoes van de overheid, maar als burgerrecht

Regie: Roland Duong

TV uitzending NPO2 zondag 25 november 21:05

nov
26
ma
2018
Ons basisinkomen, volgens Rutger Bregman – meetup Utrecht @ Centrale bibliotheek
nov 26 @ 19:00 – 22:00

De discussie over het basisinkomen loopt al jaren, zij kent veel voorstanders, maar ook veel critici. Hoe staan we er nu voor? Gaat het basisinkomen er ooit komen en zo ja, in welke vorm?

In Nederland zette historicus Rutger Bregman, schrijver van ‘Gratis geld voor iedereen’ het onderwerp op de politieke agenda. Een aantal Nederlandse steden kondigden experimenten aan. Ook wereldwijd lopen er projecten, de ene meer succesvol dan de ander. Want we zien ook dat onderzoek vroegtijdig wordt stopgezet door politici. En de burgers van Zwitserland stemden tegen de invoer van het basisinkomen.

Is het nog te vroeg voor het basisinkomen? Hebben we massaal koudwatervrees? In 2016 maakte VPRO Tegenlicht al een kosten-batenanalyse met de econoom Marcel Canoy. Nog steeds pleiten verschillende filosofen, economen en ingenieurs dat basisinkomen hét middel is om grote maatschappelijke problemen aan te pakken. Het zou een antwoord kunnen zijn op stagnerende middeninkomens, de groeiende kloof tussen arm en rijk en de robotrevolutie.

Na een aanvankelijk enthousiaste start met experimenten is de vraag: hoe nu verder? Rutger Bregman vindt het de hoogste tijd om echt werk te maken van het basisinkomen. Hij vindt dat het vaak onterecht gezien wordt als een socialistische proefballon, en wil het begrip basisinkomen veranderen in taal van deze tijd: burgerdividend of durfkapitaal voor gewone mensen. Zodat het niet meer gezien wordt als een aalmoes van de overheid, maar als een burgerrecht.

Tijdens onze Meetup gaan we met enkele experts en beleidsmakers in gesprek over de waarde van het basisinkomen in de 21e eeuw. Hoe staat het er nu voor? Hoe zien de lopende experimenten eruit en wat zijn daarvan de resultaten? En wat kan de impact zijn van dit radicale idee? Vind je dat het basisinkomen verder geïntroduceerd moet worden in onze maatschappij, en zo ja, hoe? Wil je hierover ook meepraten, kom naar onze Meetup!

Wil je graag meedoen? Klik dan hier om je aan te melden voor deze en/of andere Meetup avonden

Tegenlicht Meet Up Ons basisinkomen volgens Rutger Bregman @ De Bibliotheek Utrecht,
nov 26 @ 19:00 – 22:00

Historicus Rutger Bregman zette vier jaar geleden het basisinkomen op de politieke agenda. Zeker negen Nederlandse steden kondigden experimenten aan. Bregman werd een veelgevraagd spreker over de hele wereld. Hoe staan we er nu voor? En hoe zorgen we ervoor dat het basisinkomen toekomstbestendig kan worden?

Dankzij enkele afleveringen van VPRO Tegenlicht en het boek van Rutger Bregman ‘Gratis geld voor iedereen’ komt vergeten onderzoek naar het basisinkomen aan het licht. Hieruit blijkt dat dit eeuwenoude idee een probaat middel is voor armoedebestrijding en het aanjagen van nieuwe economische activiteit. Bregman’s boek werd een internationale hit. Over de hele wereld wordt het basisinkomen inmiddels gezien als mogelijk antwoord op de stagnerende middeninkomens, de groeiende kloof tussen arm en rijk en de robot-revolutie.

Maar na de stormachtige comeback van het basisinkomen is de grote vraag: hoe nu verder? Ondanks alle evidente voordelen staan overheden niet te trappelen om het in te voeren. Rutger Bregman vindt het de hoogste tijd om nu eindelijk werk te gaan maken van het basisinkomen. Hij vindt dat het vaak onterecht gezien wordt als een socialistische proefballon. Hij wil het begrip basisinkomen omsmeden in de taal van deze tijd: burgerdividend of durfkapitaal voor de gewone man. Zodat het basisinkomen door tegenstanders en sceptici niet langer kan worden gezien als aalmoes van de overheid, maar als burgerrecht

Regie: Roland Duong

 • 19.00 uur: herhaling van de Tegenlicht aflevering van de avond ervoor
 • 20.00 uur: start van de Meet up
 • 21.30 uur: borrel en napraten

Wilt u graag meedoen? Klik dan hier om aan te melden voor deze en/of andere Meet Up avonden

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht en de VPRO, met medewerking van een aantal professionele vrijwilligers. Klik hier voor meer informatie.

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlichtmeetuputrecht

nov
27
di
2018
Tegenlicht Meet Up: Ons basisinkomen – Berkel en Rodenrijs @ Bibliotheek Oostland
nov 27 @ 20:00 – 22:00

Historicus Rutger Bregman zette vier jaar geleden het basisinkomen op de politieke agenda. Zeker negen Nederlandse steden kondigden experimenten aan. Bregman werd een veelgevraagd spreker over de hele wereld. Hoe staan we er nu voor? En hoe zorgen we ervoor dat het basisinkomen toekomstbestendig kan worden?

Dankzij enkele afleveringen van VPRO Tegenlicht en het boek van Rutger Bregman ‘Gratis geld voor iedereen’ komt vergeten onderzoek naar het basisinkomen aan het licht. Hieruit blijkt dat dit eeuwenoude idee een probaat middel is voor armoedebestrijding en het aanjagen van nieuwe economische activiteit. Bregman’s boek werd een internationale hit. Over de hele wereld wordt het basisinkomen inmiddels gezien als mogelijk antwoord op de stagnerende middeninkomens, de groeiende kloof tussen arm en rijk en de robot-revolutie.

Maar na de stormachtige comeback van het basisinkomen is de grote vraag: hoe nu verder? Ondanks alle evidente voordelen staan overheden niet te trappelen om het in te voeren. Rutger Bregman vindt het de hoogste tijd om nu eindelijk werk te gaan maken van het basisinkomen. Hij vindt dat het vaak onterecht gezien wordt als een socialistische proefballon. Hij wil het begrip basisinkomen omsmeden in de taal van deze tijd: burgerdividend of durfkapitaal voor de gewone man. Zodat het basisinkomen door tegenstanders en sceptici niet langer kan worden gezien als aalmoes van de overheid, maar als burgerrecht.

Tegenlicht Meet Up: Ons basisinkomen – Zwolle @ Club Cele -Rabo Foyer
nov 27 @ 20:00 – 22:00

VPRO Tegenlicht behandelt in de aflevering van 25 november het basisinkomen gaan we het in deze Meet Up hebben over dit onderwerp. ‘Het Basisinkomen staat sinds de introductie van historicus Rutger Bregman vijf jaar geleden op de politieke agenda. Veel Nederlandse steden kondigden experimenten aan. Bregman werd een veelgevraagd spreker over de hele wereld. Hoe staan we er nu voor? En hoe zorgen we ervoor dat het basisinkomen toekomstbestendig kan worden.’ Naar aanleiding van de uitzending Ons Basisinkomen, gaan we kijken hoe dit nou in Zwolle zit.

Meer informatie over het programma en de gasten volgt spoedig.

Elke vierde dinsdag van de maand kun je bij Club Cele in de Zwolse theaters terecht voor een VPRO Tegenlicht Meet Up. Club Cele inspireert de stad en is een vertrekpunt om te komen van denken naar doen met elkaar. ‘We willen door middel van onze Tegenlicht Meet Ups het gesprek aangaan met de Zwollenaren en met hen napraten over de dringende onderwerpen die VPRO Tegenlicht aan de kaak stelt.’ Een inhoudelijke avond neerzetten en het publiek hierbij betrekken zijn de twee voornaamste pijlers voor de Zwolse organisatoren.

Club Cele VPRO Tegenlicht Meet Up: Ons basisinkomen vindt plaats op dinsdag 27 november in de Rabo Foyer om 20:30 uur.

Moderator: Gaetana Ferla

De bovenfoyer is alleen per trap bereikbaar.

nov
28
wo
2018
Tegenlicht Meetup: Ons basisinkomen volgens Rutger Bregman – Den Haag @ Pakhuis de Règâh
nov 28 @ 19:00 – 22:00

Basisinkomen staat sinds de introductie van historicus Rutger Bregman op het maatschappelijk netvlies. Vele Nederlandse steden kondigden experimenten aan en ook wereldwijd zijn er lopende projecten. Toch zien we ook dat onderzoek vroegtijdig wordt stopgezet en hebben de burgers van Zwitserland tegen de invoer van basisinkomen gestemd. Is het nog te vroeg voor het basisinkomen? Nog steeds pleiten verschillende filosofen, economen en ingenieurs dat basisinkomen hét middel is om onze maatschappij toekomstbestendig te maken. Hoe maken we onze maatschappij klaar voor deze ingrijpende verandering? Moeten we eerder spreken over ‘durfkapitaal voor de burger’ of ‘burgerschapsdividend’?
Hoe krijgen we het van de grond?

Programma Tegenlicht Meetup Den Haag

 • 19:00 uur  Terugkijken van Tegenlicht uitzending voor wie wil
 • 20:00 uur  Start interactieve Tegenlicht Meetup in Den Haag
 • 21:00 uur   Kleine pauze
 • 21:00 uur   Tweede helft
 • 22:00 uur   Einde programma en gezellig borrelen en nababbelen

https://www.facebook.com/groups/basisinkomen.denhaag/

Over de Tegenlicht Meetups in Den Haag
De woensdag na de uitzending van VPRO Tegenlicht op zondag praten we bij Pakhuis de Règâh in de Bazaar of Ideas, Hoefkade 11, Den Haag, aan de hand van fragmenten, samen binnen het thema na over de documentaire.