messe-kalenderHeb je activiteiten over het basisinkomen of die met de invoering van het basisinkomen te maken hebben, laat het weten, dan kunnen we je in de kalender vermelden. Huiskamerbijeenkomsten, debatten, voorlichtingssessies, vergaderingen, besprekingen, teambijeenkomsten, etc in Nederland en Belgie: https://basisinkomen.net/obi/hier-kun-je-een-evenement-insturen/ Mag ook per email aan info€basisinkomen.net
feb
3
di
2015
GroenLinks thema-avond over basisinkomen in Nijmegen 3 feb ’14 @ Stadhuis Nijmegen, Gebroeders van Limburgzaal
feb 3 @ 19:30 – 21:30

GroenLinksGroenLinks Nijmegen kreeg veel reacties op het plan een lokale proef met het ‘basisinkomen’ te starten. Daarom organiseren wij een thema-avond. Heeft u goede ideeën, kritische vragen of kennis over dit onderwerp en denkt u graag met ons mee? Dan nodigen we u van harte uit.

Tijdens deze interactieve bijeenkomst willen we informatie en ervaringen delen. Tof Thissen, lid van de Eerste Kamer, zal de bijeenkomst leiden.

Aanmelden is nodig in verband met de catering en kan tot 30 januari via het webformulier hieronder. Kunt u niet aanwezig zijn, dan stellen we uw bijdrage via email op prijs: [email protected] .

apr
12
di
2016
Tegenlicht Meet Up – Vakbond van Morgen – Nijmegen 12 apr 2016 @ LUX Nijmegen
apr 12 @ 20:00 – 22:00
living staffDe sociale zekerheid van een groot deel van de werkende mens staat onder druk. Vast werk wordt flexibeler. Automatisering en robotisering zullen menselijk werk steeds meer verdringen. Hoe moet de werkende mens zich de komende jaren organiseren en wat is de nieuwe onderhandelingspositie?
Een prima gelegenheid om op deze Meet Up de relatie tussen vakbond en basisinkomen ook naar voren te brengen en te benadrukken. Dit zal zeker vruchten afwerpen.
Het gaat hierbij om de toekomst van de vakbonden en de relatie met het basisinkomen.
Er zijn  punten om naar voren te brengen:
 1. De huidige arbeidssituatie met o.a. zzp’ers tegen wil en dank, die ook nog eens geen sociale zekerheid kunnen opbouwen voor zichzelf
 2. dat de toekomst van de vakbeweging juist door achter het gegarandeerde basisinkomen te gaan staan verzekerd zal zijn omdat zij dan solidariteit betuigt met iedereen in de samenleving en niet alleen hun eigen kliekje en dat de vakbeweging dan minstens even hard nodig is als vroeger om de solidariteit onder de werknemers te bevorderen en zo de onafhankelijkheid ten opzichte van hun werkgever waar te maken. Want zonder solidariteit valt de hele onderhandelingspositie van een werknemer in het water. Voor hem of haar tien anderen als haar/hem de arbeidsvoorwaarden niet aanstaan maar anderen zich daar niets aan gelegen laten liggen
 3. dat het gegarandeerde basisinkomen  er niet komt als alle voorstanders er niet als een mens achter gaan staan en zo druk uit gaan oefenen op de bestuurders van ons land.
Bij de vakbond komt het woord basisinkomen steeds vaker over de lippen van mensen die zicht uitspreken en zich voorstander van een basisinkomen verklaren.
De voorzitter van Vereniging Basisinkomen heeft contact gemaakt met een lid van het dagelijks bestuur van de FNV en vertegenwoordigers van de nieuwe jongerenstroming in de FNV.  Zij zeiden contact met mij op te zullen nemen voor een afspraak.
In de hoop dat enkelen of velen acte de presence zullen geven
Hier de tegenlichtuitzending:
Praat mee op Facebook:
jul
13
wo
2016
Free Money Society – Pakhuis Amsterdam – july 13 #basicincome @ Pakhuis de Zwijger
jul 13 @ 20:00 – 22:00

pakhuis-de-zwijgerHet idee achter een basisinkomen lijkt eenvoudig: iedereen krijgt – onvoorwaardelijk – een bepaald bedrag en is daarom bevrijd van het korset van loon werken. Deze vrijheid van het doen zonder zorgen over geld kan worden gebruikt op elke manier: creatief, productief en positief. Dromen, ambities en verlangens kunnen worden gerealiseerd – zo zegt de theorie. Maar kunnen we veroorloven? Wie moet betalen voor het en wat zijn de nadelen? Is deze visie door een idealistische en bevoorrecht perspectief? Hoe zit het met luie mensen?

Het is niet alleen roepen vragen van praktische zaak, maar raakt de kern van onze samenleving: Hoeveel is onze definitie van werk is aangesloten op geld? Hoeveel kunnen we baseren onze eigenwaarde en onze identiteit op het werk en de financiële resultaten te bouwen? Wat zijn de machtsstructuren van de hedendaagse werkcultuur en kunnen individuen en hun collectieven zijn zonder dat? Heeft het basisinkomen hebben zelfs een impact hebben op de democratie en de politieke systemen?

Het verhogen en debatteren deze vragen lijkt actueler dan ooit: Zwitserland had net een referendum over het basisinkomen, verschillende experimenten vinden plaats in Nederland en in Duitsland het discours manifesteert zich in verschillende benaderingen van de filosofische tot crowdfunding initiatieven.

Sprekers:

 • Dr. Sascha Liebermann
  hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Alanus Cultuur- en Maatschappijwetenschappen in Alfter (in de buurt van Bonn).
 • Raymond Gradius
  hoogleraar Economie en Overheid en Administratie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
 • Ronald Mulder
  Bestuurlid MIES:  “Maatschappij voor Innovatie van Economie en Samenleving” die het eerste gecrowfunde basisinkomen verzorgde
 • Anne van Dalen
  de tweede persoon met een gecrouwdfund basisinkomen en de eerste vrouwelijke ontvanger van een basisinkomen in Nederland. Ze is een kunstenaar woont in Den Haag.

THIS EVENT IS IN ENGLISH
see text in english: https://dezwijger.nl/programma/free-money-society
this t
ranslation into Dutch went via Google

feb
11
za
2017
Flashmob Basisinkomen – Nijmegen @ Lange Hezelstraat
feb 11 @ 14:00 – 14:30

Heb jij zin om mee te doen met een zingende flashmob om het Onvoorwaardelijk Basisinkomen onder aandacht te brengen? Dat kan! We zijn nog op zoek naar mensen die willen meezingen, muzikaal begeleiden, flyers uitdelen of filmen.

sep
26
di
2017
Het Nieuwe Werken – Filosofisch Diner – #1: Basisinkomen @ Robin Food
sep 26 @ 18:30 – 21:30

Vuurwerk organiseert in samenwerking met Vitamine Z:

Het Nieuwe Werken – wanneer wordt werken overbodig?

Het Nieuwe Werken: dat betekent nooit meer werken! Een utopie of een dystopie? Wanneer zijn we door technologische en maatschappelijke vooruitgang zover dat we zelf niet meer werken? Robots en computers nemen het werk van ons over, de overheid voorziet iedereen van de financiële middelen voor levensonderhoud en digitale betaalmiddelen vervangen fysiek geld.

Is dit ultieme vrijheid – of niet…? Je kunt altijd doen waar je zin in hebt. Maar heb je daar wel zin in? Schuif deze herfst elke laatste dinsdag van de maand aan en zet je schouders onder een filosofisch gesprek over het nieuwe werken, onder het genot van een unieke en overheerlijke maaltijd van Robin Food en een lekker glas wijn van Jacq.

Diner #1: Basisinkomen

Op dit moment is arbeid voor 95% van de Nederlanders de belangrijkste bron van inkomsten. De consensus is dat dat zo hoort; geld verdien je door te werken! Maar stel dat iedereen een maandelijks bedrag van de regering krijgt. Gaan we dan met z’n allen zitten niksen?

Spreker: Hansje Kalt, master politieke filosofie, auteur van “Een onvoorwaardelijk basisinkomen in utopisch perspectief” (2013, UvA)

26 september | 18:30 | Eten: Robin Food | Kaarten: €32,50 óf €80 voor de gehele serie

https://www.facebook.com/events/910141435791221