messe-kalenderHeb je activiteiten over het basisinkomen of die met de invoering van het basisinkomen te maken hebben, laat het weten, dan kunnen we je in de kalender vermelden. Huiskamerbijeenkomsten, debatten, voorlichtingssessies, vergaderingen, besprekingen, teambijeenkomsten, etc in Nederland en Belgie: https://basisinkomen.net/obi/hier-kun-je-een-evenement-insturen/ Mag ook per email aan info€basisinkomen.net
sep
15
ma
2014
7e week van het basisinkomen @ Heel Europa
sep 15 – sep 21 hele dag

NL-02_ubie_on_black_centered-w240Versterking van de sociale samenhang in Europa

15 – 21 september 2014

Week van het Basisinkomen

Europa wordt geconfronteerd met – steeds gewelddadiger wordende – conflicten, zowel in de EU-landen en in de EU-periferie. Gezien deze explosieve context willen we de huidige sociale en democratische betekenis van onvoorwaardelijke basisinkomen benadrukken, omdat het de basis voor de “versterking van de sociale samenhang in Europa” kan zijn. Daarom, is dat het motto van de 7e Internationale Week van het basisinkomen, die van 15 tot 21 september 2014 zal plaatsvinden.

Van de ECI-UBI naar UBIE

In januari 2013 hebben activisten en initiatieven in 14 landen, het Europese Burgerinitiatief Onvoorwaardelijk Basisinkomen (ECI-UBI) gelanceerd. Aan het eind zijn mensen die betrokken waren in 25 EU-lidstaten erin geslaagd om meer dan 300.000 handtekeningen in de Europese Unie te verzamelen. Tegelijkertijd kreeg een initiatief in Zwitserland meer dan 120.000 handtekeningen voor een referendum over de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen.

Als gevolg daarvan zijn vertegenwoordigers vanuit al deze Europese landen in 2014,  twee keer samen gekomen om de voorwaarden voor de oprichting van een nieuwe Europese organisatie genaamd UBIE (Unconditional Basic Income Europe-Onvoorwaardelijk Basisinkomen Europa) te creëren. In dit nieuwe netwerk, streven het doel na om het basisinkomen in heel Europa te introduceren. Op basis hiervan zal 7de Internationale Week van het basisinkomen naar verwachting, meer dan ooit tevoren,  een groot succes worden aangezien meer dan 25 landen hieraan deelnemen.

_____________________________________________________________________________________________

Deelname aan de Europese Fotopuzzel is aan u!

Een Europees initiatief visualiseert het motto van de 7de Internationale Week van het basisinkomen op basis van een fotopuzzels. Mensen uit heel Europa worden uitgenodigd om foto’s van mensen te nemen naast het plaatsnaambord van hun woonplaats en leggen een korte persoonlijke verklaring over de het OBI af: “Ik steun het basisinkomen omdat …”!

Alle foto’s en verklaringen zullen samen een gigantische puzzel vormen, die beide zullen worden gedrukt en online gepubliceerd. In een film wordt het maken van de fotopuzzel weergegeven. Meer informatie is te vinden op www.ikat.de

Registreer u op deze website en selecteer uw land om een ​​foto te uploaden!

U kunt de week van basisinkomen steunen door contact op te nemen met mensen in uw buurt die aktief aan deze aktie gaan deelnemen. Registeren kan via http://ikat.de/ikat-bilder-galerie/register.php

feb
4
wo
2015
Sociale waarde telt niet helemaal als vanzelfsprekend mee @ Seats2meet
feb 4 @ 09:15 – 18:00

sesatstomeetLet op! De inschrijving voor dit symposium sluit op dinsdag 27 januari en vol=vol!


Sociale waarde
 leveren en toch het gevoel dat deze waarde niet helemaal als vanzelfsprekend meetelt?

Werk jij met je initiatief, project of organisatie aan een mooier Nederland? Zorg je voor het sociale weefsel in de maatschappij? Kom meebouwen aan een nieuw verhaal!

Er is een bijzondere gast in de ochtend aanwezig op het symposium! Koningin Máxima bezoekt het Social Powerhouse en zal aanwezig zijn!

Naast de Koningin zijn ook de Burgemeester van Utrecht, Commissaris van de Koning Utrecht, Wethouder Margriet Jongerius, Jan Rotmans en Ronald van den Hoff aanwezig!

Na inspirerende verhalen in de eerste anderhalf uur vertrekken we bij jullie. In dialoog verkennen we aan kleine dialoogtafels ieders verhaal. Samen onderzoeken we wat wel en niet werkt. En kijken we vooruit: hoe kan het anders? Na de lunch is er ruimte voor kennisuitwisseling in de vorm van workshops: wat is er al om sociale waarde een serieuze plek te geven.
Na het ophalen van informatie en kennisuitwisseling is er ruimte om te cocreeren. In het Social Power Lab geven we ruimte aan dat wat er leeft. Waar de energie naar uitgaat. Iedereen mag een voorstel doen, er zijn genoeg mensen en ruimtes om tot mooie nieuwe initiatieven te komen!

Hieronder kun je nog eens lezen waarom we dit symposium hebben georganiseerd.

Veel sociaal vernieuwers leveren in de meest brede zin van het woord sociale waarde. Zij zorgen voor innovatie, onderzoek en ontwikkeling van de samenleving. Zij vormen samen het sociale weefsel van de samenleving. Zij doen dit met veel passie en overtuiging en vaak met zeer gebrekkige middelen. Het huidige systeem dwingt deze groep mensen bezig te zijn met het financieel rond komen/gezond houden van hun werk. Ze moeten werken aan een business- en verdienmodel. Echter het huidige systeem voorziet hier niet in. Sociale waarde wordt (vooralsnog) niet gezien als een gezond te financieren waarde. En dat dwingt deze pioniers hun initiatieven om te zetten naar een business en verdienmodel zodat het wel past in het huidige systeem. Veel initiatiefnemers bedenken nieuwe (commerciële) projecten om de basis van hun werk gefinancierd te krijgen.
Het sociale weefsel van de samenleving waar al deze pioniers in werkzaam zijn is echter van vitaal belang voor de burgers in de samenleving. Voor de kwetsbare burgers. Maar ook voor de ontwikkeling en innovatie vanuit de samenleving. En toch krijg je daar niet je hypotheek van betaald…
In de onderstroom van het huidige systeem zijn allerlei initiatieven en experimenten gaande waarin de kanteling/transitie naar een nieuw systeem gemaakt wordt. Een systeem waarin de sociaal vernieuwer van nu een andere en meer gewaardeerde positie krijgt. En inneemt. Over deze transitie naar een nieuw systeem, een andere plek voor de sociaal vernieuwer gaat deze dag.
Tijdens de dag zullen we sociale pioniers, initiatiefnemers, gemeenten, fondsen, banken en verzekeraars meenemen naar gedachtevorming, dialoog, kennisuitwisseling en social lab sessies waarin een eerste stap gezet wordt.

Doel
– “Sociale waarde is serieuze waarde” in de hoofden en harten laten landen.
– Waardoor we de transitie naar een nieuw systeem versnellen (al is het maar die eerste stap…)
– Verbinden sociaal ondernemers
– Ontmoeting  en gelijkgestemdheid vinden op weg naar een inclusief nieuw systeem.
– Nieuwe initiatieven laten ontstaan

Whats in it for you?
– Nieuwe ontmoetingen en verbindingen
– Meer samenhang en verbinding onderling
– Eigen sociale waarde een serieuze plek
– Nieuwe initiatieven op weg naar nieuw systeem waarin sociale waarde een volwaardige plek heeft.

Initiatiefnemer
Social Powerhouse

Partners
Seats2Meet, Economy Transformers, SElab, Society Impact & Adviseurs in Dialoog

jul
13
wo
2016
Free Money Society – Pakhuis Amsterdam – july 13 #basicincome @ Pakhuis de Zwijger
jul 13 @ 20:00 – 22:00

pakhuis-de-zwijgerHet idee achter een basisinkomen lijkt eenvoudig: iedereen krijgt – onvoorwaardelijk – een bepaald bedrag en is daarom bevrijd van het korset van loon werken. Deze vrijheid van het doen zonder zorgen over geld kan worden gebruikt op elke manier: creatief, productief en positief. Dromen, ambities en verlangens kunnen worden gerealiseerd – zo zegt de theorie. Maar kunnen we veroorloven? Wie moet betalen voor het en wat zijn de nadelen? Is deze visie door een idealistische en bevoorrecht perspectief? Hoe zit het met luie mensen?

Het is niet alleen roepen vragen van praktische zaak, maar raakt de kern van onze samenleving: Hoeveel is onze definitie van werk is aangesloten op geld? Hoeveel kunnen we baseren onze eigenwaarde en onze identiteit op het werk en de financiële resultaten te bouwen? Wat zijn de machtsstructuren van de hedendaagse werkcultuur en kunnen individuen en hun collectieven zijn zonder dat? Heeft het basisinkomen hebben zelfs een impact hebben op de democratie en de politieke systemen?

Het verhogen en debatteren deze vragen lijkt actueler dan ooit: Zwitserland had net een referendum over het basisinkomen, verschillende experimenten vinden plaats in Nederland en in Duitsland het discours manifesteert zich in verschillende benaderingen van de filosofische tot crowdfunding initiatieven.

Sprekers:

 • Dr. Sascha Liebermann
  hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Alanus Cultuur- en Maatschappijwetenschappen in Alfter (in de buurt van Bonn).
 • Raymond Gradius
  hoogleraar Economie en Overheid en Administratie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
 • Ronald Mulder
  Bestuurlid MIES:  “Maatschappij voor Innovatie van Economie en Samenleving” die het eerste gecrowfunde basisinkomen verzorgde
 • Anne van Dalen
  de tweede persoon met een gecrouwdfund basisinkomen en de eerste vrouwelijke ontvanger van een basisinkomen in Nederland. Ze is een kunstenaar woont in Den Haag.

THIS EVENT IS IN ENGLISH
see text in english: https://dezwijger.nl/programma/free-money-society
this t
ranslation into Dutch went via Google

mrt
10
vr
2017
Mini-symposium onderzoek basisinkomen @ Rijksinnovatielab
mrt 10 @ 14:30 – 16:00

Wetenschappelijke onderbouwing van het basisinkomen, hoe zou dat beter kunnen?

Voor- en tegenstanders van het basisinkomen slaan elkaar om de oren met geharnaste standpunten die geen bijdrage leveren aan een goed begrip van de voor- en nadelen van een basisinkomen. Dat is mede te wijten aan het feit dat er onvoldoende wetenschappelijke kennis is voortgebracht over dit onderwerp. Het minisymposium heeft als doel om te laten zien dat het debat tussen voor-en tegenstanders van het basisinkomen op een hoger niveau kan worden getild door middel van een gedegen onderzoeksprogramma.

Het programma bestaat uit korte inleidingen van betrokken onderzoekers en van politici. Sprekers die hun medewerking al toegezegd hebben zijn

 • Peter van Hoesel (voorzitter NPI)
 • Alexander de Roo (voorzitter Vereniging Basisinkomen)
 • Bart Nooteboom, oud-hoogleraar innovatie (Tilburg)

Ook de pers is welkom.
Zie een apart bericht waarin het thema iets wordt uitgediept. https://npi.pleio.nl/blog/view/49138022/mini-symposium-onderzoek-basisinkomen

sep
26
di
2017
Het Nieuwe Werken – Filosofisch Diner – #1: Basisinkomen @ Robin Food
sep 26 @ 18:30 – 21:30

Vuurwerk organiseert in samenwerking met Vitamine Z:

Het Nieuwe Werken – wanneer wordt werken overbodig?

Het Nieuwe Werken: dat betekent nooit meer werken! Een utopie of een dystopie? Wanneer zijn we door technologische en maatschappelijke vooruitgang zover dat we zelf niet meer werken? Robots en computers nemen het werk van ons over, de overheid voorziet iedereen van de financiële middelen voor levensonderhoud en digitale betaalmiddelen vervangen fysiek geld.

Is dit ultieme vrijheid – of niet…? Je kunt altijd doen waar je zin in hebt. Maar heb je daar wel zin in? Schuif deze herfst elke laatste dinsdag van de maand aan en zet je schouders onder een filosofisch gesprek over het nieuwe werken, onder het genot van een unieke en overheerlijke maaltijd van Robin Food en een lekker glas wijn van Jacq.

Diner #1: Basisinkomen

Op dit moment is arbeid voor 95% van de Nederlanders de belangrijkste bron van inkomsten. De consensus is dat dat zo hoort; geld verdien je door te werken! Maar stel dat iedereen een maandelijks bedrag van de regering krijgt. Gaan we dan met z’n allen zitten niksen?

Spreker: Hansje Kalt, master politieke filosofie, auteur van “Een onvoorwaardelijk basisinkomen in utopisch perspectief” (2013, UvA)

26 september | 18:30 | Eten: Robin Food | Kaarten: €32,50 óf €80 voor de gehele serie

https://www.facebook.com/events/910141435791221