messe-kalenderHeb je activiteiten over het basisinkomen of die met de invoering van het basisinkomen te maken hebben, laat het weten, dan kunnen we je in de kalender vermelden. Huiskamerbijeenkomsten, debatten, voorlichtingssessies, vergaderingen, besprekingen, teambijeenkomsten, etc in Nederland en Belgie: https://basisinkomen.net/obi/hier-kun-je-een-evenement-insturen/ Mag ook per email aan info€basisinkomen.net
mei
2
di
2017
Blauwe Dinsdag: Debat Basisinkomen @ LVSV Leuven, Aula Zeger Van Hee
mei 2 @ 20:00 – 22:00

Al lange tijd heerst er een stevige discussie omtrent het al dan niet invoeren van een basisinkomen. De overheid garandeert dan dat iedere burger een zeker inkomen heeft ongeacht over welke overige inkomsten die beschikt. Maar is een basisinkomen wel een goed idee? Paul De Grauwe en Philippe Van Parijs gaan erover in discussie!

Sprekers:

 • Paul De Grauwe behaalde zijn licentie in de economische wetenschappen aan de KU Leuven en doctoreerde aan de Johns Hopkins-universiteit. Nadien ging aan de slag als onderzoeker bij de EEC en het IMF en werd hij professor aan de Norwegian School of Management en de KU Leuven.Tussen 1991 en 2003 was Paul De Grauwe ook senator en volksvertegenwoordiger voor de VLD. Hij ontving o.a. de Woodrow Wilson, Prize of the European Communities en the Amex Bank Review Award. Thans is hij professor aan de London School of Economics and Political Science en gewoon hoogleraar emeritus aan de KU Leuven waar hij nog steeds internationale economie doceert.
 • Philippe Van Parijs studeerde economie, rechten, sociologie en linguïstiek en behaalde een doctorsgraad aan de Universiteit van Oxford. Hij is hoogleraar aan de universiteit van Louvain-la-Neuve en Harvard.

Het debat zal gemodereerd worden door Kathy Galloy. Ze studeerde politieke wetenschappen aan de KULeuven en was tijdens haar studententijd actief als secretaris van LVSV Leuven en voorzitter van LVSV Nationaal. In september 2016 ging ze aan de slag bij het communicatiekantoor akkanto als Public Affairs Consultant.

20u – DV1 91.56 (Aula Zeger Van Hee) – Iedereen welkom – Gratis toegang.

mei
9
di
2017
Debat Basisinkomen – Hasselt (BE) @ UHasselt - campus Diepenbeek - Aula H1
mei 9 @ 19:30 – 22:00

Gratis geld voor iedereen? Een utopie of een redding? De idee van een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen doet recent heel wat stof opwaaien. Wij nodigen u dan ook graag uit voor een debat waarin 6 experts de discussie aangaan.

Wie?

 • Nele Lijnen (Open VLD, boek Win for Life)
 • Walter van Trier (Prof. dr. Sociale Economie, UGent)
 • Philippe Defeyt (Econoom)
 • Stijn Decock (Hoofdeconoom VOKA)
 • Francine Mestrum (Dr. sociale wetenschappen, ULB)
 • Wouter Raskin (N-VA)

Moderator: Eric Donckier

Timing?

 • 19u30: Verwelkoming
 • 20u00: Begin debat
 • 22u00: Einde event
mei
10
wo
2017
Win For Life, met het basisinkomen naar vrijheid en creativiteit – Leuven (BE) @ Cafe Rubens
mei 10 @ 20:00 – 22:00

Iedereen maandelijks geld geven, levenslang en zonder voorwaarden. Dat is de idee van het basis­inkomen. Op het eerste gezicht lijkt dit absurd. Wie zal dat betalen? En wie gaat er dan nog werken? Het basisinkomen gaat in tegen ons traditioneel denkpatroon en alles wat ons is aangeleerd….

Nele Lijnen, kamerlid voor Open VLD, geeft antwoord in haar boek “Win For Life” op al deze vragen. Samen met Kristof Calvo (Groen) komt ze in Leuven haar boek voorstellen en een pleidooi houden voor het basisinkomen.

jul
8
za
2017
Future Proof Festival – Basisinkomen door Nele Lijen – Leuven @ OPEK, Leuven
jul 8 @ 13:15 – 14:15

Basisinkomen: de utopie van gratis geld? Iedereen maandelijks geld geven, levenslang en zonder voorwaarden. Op het eerste gezicht lijkt dit absurd. Wie zal dat betalen? En wie gaat er dan nog werken? En toch kent het basisinkomen steeds meer voorstanders.

Nele Lijnen (Open-VLD) illustreert in haar boek ‘Win for Life’ hoe ons land eruit zou kunnen zien als we het basisinkomen invoeren.

jul
16
zo
2017
Bruggen bouwen tussen voor- en tegenstanders basisinkomen – Gent (BE) @ Miryzaal Conservatorium
jul 16 @ 14:00 – 18:00

Organisatie Trefpunt Vzw en Democratie 2000 presenteren een debat bij de Gentse Feestdebatten 2017 met de titel “Kunnen er bruggen worden gebouwd tussen de voor- en tegenstanders van een basisinkomen?”

Sprekers

 • Kristof Calvo – Federaal fractieleider Groen-Ecolo; auteur van “F*ck De Zijlijn” (Borgerhoff & Lamberigts),
 • Nele Lijnen (Federaal volksvertegenwoordiger Open VLD;Eerste Schepen in Hechtel-Eksel voor de partij HE; auteur van “Win for Life” – een pleidooi voor een basisinkomen
 • Francine Mestrum – onderzoeker, activist, lid internationale raad Wereld Sociaal Forum; auteur van ‘Ontwikkeling en Solidariteit’ (EPO); initiatiefnemer Global Social Justice; laureaat Prijs Jaap Kruithof 2016),
 • Rik Van Coillie  – Coördinator vakbondsvorming bij BBTK federaal
 • Sarah Van Liefferinge – Piraat
 • Ive Marx – Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck, onderzoek domeinen van ongelijkheid, sociaal beleid, arbeidsmarkt en migratie. Hoofddocent UA, opleidingen Sociaal-Economische Wetenschappen en Sociologie. Voorzitter departement sociologie en verantwoordelijke masteropleiding Sociaal-Economische Wetenschappen
 • Thomas Decreus – politiek filosoof; hoofdredactie De Wereld Morgen; auteur samen met Christophe Callewaert “Dit is morgen” (EPO)
 • Philippe van Parijs – filosoof en econoom; studeerde economie, rechten, sociologie en linguïstiek en behaalde een doctorsgraad aan Universiteit Oxford; hoogleraar universiteit Louvain-la-Neuve en Harvard; geniet wereldwijde bekendheid als promotor van het basisinkomen; stichtte in 1986 het Basic Income Earth Network; 2001 Francquiprijs, de meest prestigieuze Belgische universitaire onderscheiding
 • Olivier Pintelon – politicoloog & expert sociaal beleid; kernlid Denktank Minerva

moderator/coördinator Eric Goeman

sep
18
ma
2017
Brengt De Derde Verlichting een Basisinkomen? @ download
sep 18 – sep 25 hele dag

Tijdens deze week (tot november) is een beta-versie van het onderhanden boek ‘De Derde Verlichting’ voor proeflezing beschikbaar en te downloaden. In dit manifest, want dat is het in wezen, beschrijft Hans Geurts een weg naar de toekomst, waarin het basisinkomen een centrale rol speelt.

Welke religieuze, staatsrechtelijke en politieke keuzes maken we? Is er een einde aan economische groei? Komt er een depositobank? Komt er een uitgebreide belastingherziening met een rechtvaardige verdeling van lasten? Wanneer en hoe voeren we het onvoorwaardelijk basisinkomen in? Wat verwachten we van onze toekomst als mensheid? Wat doet de technologische vooruitgang met ons? Hoe organiseren we ons, van lokaal tot wereldwijd? Wie moet de baas zijn over onze infrastructuur? Koesteren we onze biotoop met de meeste zorg? Door dit soort vragen te stellen, antwoorden proberen te formuleren en erover te discussiëren met anderen kunt u ook flink bijdragen aan een voorspoedige Derde Verlichting. Vele offers moeten worden gebracht en voor sommigen zal verandering gepaard gaan met pijn. Ook een zekerheid is dat we het gezamenlijk zullen moeten doen. Alle verbeelding van alle mensen bundelen, dát is de core gedachte achter Vinisva. Ga ik het zelf nog meemaken? Ik ben bang van niet, maar een begin moet worden gemaakt. Het is een generatie-overkoepelende activiteit, gebouwd op het idee van holisme en centennial denken. ‘Alles hangt met alles samen’.

https://www.vinisva.nl/downloads/de-derde-verlichting

sep
23
za
2017
“Basicincome” are we defending the same idea? -Brussels @ Université Saint-Louis
sep 23 @ 09:30 – 13:30

The debate on Basic Income is getting more and more extensive every day, as well elsewhere as in Belgium.

But this project can only be realized in Belgium if it is carried by politicians from both communities.

That is why we organize on 23 September in Brussels a meeting of dialogues between Dutch-speaking and French-speaking people with a minimum of sympathy for universal Basic Income.

Each guest will have the opportunity to interact with a representative of the same political family of the other community.

 • The Liberal family will be represented by Nele Lijnen and Georges-Louis Bouchez.
 • The Christian-Democrat family will be represented by Sammy Mahdi and Joaquim Hernandez-Dispaux
 • The Socialist family will be represented by Yasmine Kerbache and……
 • The Greens family will be represented by Kristof Calvo et Philippe Lamberts.

The debates will take place on September 23rd from 9:30 to 13:30 at the Université Saint-Louis in Brussels. Languages: Dutch and French

Registration is free but to facilitate organization send us a short message (with your name and qualities) to: https://goo.gl/forms/64d2nhDwH0yFT2r63

For information: this initiative also marks the 10th International Week of Basic Income, which will take place worldwide from 18 September to 24 September 2017

Thank you in advance for your attention.
The organizers
Philippe VAN PARIJS
Yannick VANDERBORGHT
Christina LAMBRECHT
Philippe DEFEYT

Remarks: Thanks in advance for sharing this information with others!
We will make a reminder of this invitation at the beginning of September.

Universeel Basisinkomen – een Noord-Zuid dialoog – Brussel @ Universiteit St. Louis
sep 23 @ 09:30 – 13:30

Universeel Basisinkomen –  Verdedigen we wel hetzelfde?

De discussie over het Universeel Basisinkomen groeit met de dag, zowel bij ons als elders.
Maar dit project kan in België alleen worden gerealiseerd als deze wordt ondersteund door politici van beide gemeenschappen.

Daarom organiseren wij in de voormiddag van 23 September in Brussel een bijeenkomst tijdens dewelke Nederlands- en Franstaligen, met een enige sympathie voor het basisinkomen, met elkaar in dialoog kunnen gaan.

Elke gast krijgt de gelegenheid om in dialoog te gaan met een vertegenwoordiger van dezelfde politieke familie uit de andere taalgemeenschap:

 • voor de Liberale familie: Nele Lijnen et Georges-Louis Bouchez
 • voor de Christen-Democratische familie : Sammy Mahdi et Joaquim Hernandez-Dispaux
 • voor de Socialistische familie: Yasmine Kerbache – ………….
 • voor de familie van de Groenen : Kristof Calvo et Philippe Lamberts.

De gesprekken hebben plaats op 23 september 2017 van 9:30 tot 13:30 aan de Universiteit St. Louis , Kruidtuinlaan 43, 1000 Brussel.

De Inschrijving is gratis maar verplicht. 
We vragen u dus om nu al uw aanwezigheid te bevestigen door ons een klein mailtje te sturen met uw naam en kwaliteiten naar volgend adres: https://goo.gl/forms/64d2nhDwH0yFT2r63
Alvast ook bedankt om deze informatie verder met anderen te willen delen !

Ter info : dit initiatief staat ook in het teken van de 10e Internationale Week van het Basisinkomen dat wereldwijd zal plaats vinden van 18 September tot en met 24 September 2017

Met dank bij voorbaat voor uw aandacht.

Philippe DEFEYT
Christina LAMBRECHT
Yannick VANDERBORGHT
Philippe VAN PARIJS

PS. Voor hen die zich in het onderwerp willen verdiepen en zich willen voorbereiden op het debat na de gesprekken:
P. Van Parijs & Y. Vanderborght, Basic Income, A radical proposal for a free society and a sane economy, Harvard University Press, 2017.” http://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674052284

sep
24
zo
2017
UBIE General Assembly – Lissabon, Portugal @ Casa dos Direitos Sociais
sep 24 hele dag

The next meeting of Unconditional Basic Income Europe will be held in Lisbon, Portugal on Sunday, 24th September 2017, one day before the start of the 17th BIEN Congress.

This is the first time we will have an UBIE meeting at the same place and time as a BIEN Congress and we have a great chance to get to know each other better. UBIE therefore kindly invites participants of the Congress and representatives from BIEN to attend our meeting, as well.

The 2017 BIEN congress will discuss the different aspects of the politics of a basic income under the general theme “Implementing a Basic Income”. Further information on the Congress is available on the BIEN website.

UBIE members are all cordially invited to attend the BIEN Congress. Attendance is free for those who cannot afford the registration fee. Fees apply in any case for those who need a certificate of attendance or are make a presentation. Registration is mandatory and can be done on the Congress website.

 • 10.00 – 12.00: General Assembly
 • 13.00 – 17.00: Workshops on ongoing and planned UBIE projects and activities (open space)
 • 17.00 – 18.00: Reporting from workshops (and other decisions if necessary)

The UBIE meeting is open to all members and interested guests. However, we kindly ask you to register with the form if you plan to attend. Only persons who have signed up as members before 24th June 2017 are entitled to vote in the General Assembly.

okt
4
wo
2017
Basisinkomen tussen droom en werkelijkheid -Brussel @ Itinera House
okt 4 @ 17:30 – 19:00

Het ‘universeel basisinkomen’ staat in grote belangstelling. Kan het basisinkomen een antwoord zijn op hardnekkige sociale problemen? Is het een noodzaak voor het robottijdperk? Is het de methode voor een efficiënte welvaartsstaat? Tijdens dit event komen twee nieuwe boeken met twee verschillende visies aan bod. Prof. dr. Marc De Vos en Fellow Simon Ghiotto geven een kritische analyse die feiten, fictie en haalbaarheid centraal stelt. Prof. dr. Philippe Van Parijs biedt een breed beeld waarin universeel basisinkomen als fundamenteel wenselijk wordt verdedigd.

Programma

 • 17.30 – 17.45 uur: Ontvangst
 • 17.45 – 18.00 uur: Het basisinkomen gewikt en gewogen. Prof. dr. Marc De Vos (Itinera en UGent), co-auteur van ‘Basisinkomen tussen droom en werkelijkheid’(Itinera, 2017).
 • 18.00 – 18.15 uur: Waarom het basisinkomen? Prof. dr. Philippe Van Parijs (UCLouvain en KU Leuven), voorzitter van International Advisory Board van het Basic Income Earth Network, en co-auteur met Yannick Vanderborght van ‘Basic Income. A radical proposal for a free society and a sane economy’ (Harvard UP, 2017).
 • 18.15 – 19.00 uur: Debat met Marc De Vos, Simon Ghiotto en Philippe Van Parijs.

Het event vindt plaats in het Nederlands en het Frans.

Wij hopen van harte u te kunnen verwelkomen voor dit event. De deelname is gratis maar de plaatsen zijn beperkt. Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen vóór 18 september aan event-itinerainstitute.org