Overzicht publicaties VPRO / tegenlicht over Basisinkomen

Leestijd: 2 minuten

gratisgeldIs onvoorwaardelijk basisinkomen een utopie of een haalbare optie. Alles wat VPRO Tegenlicht maakte over gratis geld op één pagina.

De noodzaak van een utopie
Jonge historicus Rutger Bregman pleit in Tegenlicht Lab voor de terugkeer van het utopisch denken en heeft het onder meer over basisinkomen.

Experimenteren met gratis geld
Van Alaska, via Groningen en Duitsland tot in India. Overal in de wereld wordt geëxperimenteerd met alternatieven voor het stelsel van sociale zekerheid.

Gratis geld
Stel dat we iedereen in Nederland een basisinkomen geven, zonder voorwaarden. Klinkt te mooi om waar te zijn? Tegenlicht verkent de mogelijkheden.

Gratis geld voor iedereen
Geld als burgerrecht. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Het basisinkomen zou de maatschappij radicaal veranderen. Maar waarom niet?

Gratis geld wereldwijd
Ondanks twijfel aan de haalbaarheid van basisinkomen zijn wereldwijd diverse sociale experimenten gedaan met gratis geld.

Basisinkomen in Nederland
Groningen, Leeuwarden, Tilburg, Nijmegen. Overal in het land starten burgers, verenigingen en politieke partijen experimenten met een basisinkomen.

Meer weten over basisinkomen?
Correspondent Rutger Bregman is pleitbezorger van basisinkomen en schreef ‘Gratis geld voor iedereen’. Meer leestips van Bregman.

Zes rekenmodellen
Is een basisinkomen betaalbaar? De vraag is simpel, maar het antwoord complex. Een snelle wandeling door een zestal rekenmodellen.

Basisinkomen: aan de slag
In de aflevering ‘Experimenteren met gratis geld’ brengen initiatiefnemers een basisinkomen op kleine schaal in de praktijk. Hoe begin je zo’n experiment?

Rutger Bregman
Historicus en schrijver die de wereld wil veranderen met zijn verhalen. Geïnspireerd door ideeën van oude denkers filosofeert hij over de toekomst.

Marcel Canoy
Marcel Canoy is columnist voor Financieel Dagblad, actief twbasisinkomenitteraar en hoofdeconoom bij onderzoeks- en adviesbureau Ecorys.

Guy Standing
Sociaal betrokken, Britse econoom Guy Standing populariseerde de term “precariaat” en richtte instituut op voor promotie van basisinkomen.

http://tegenlicht.vpro.nl/bundel/bijzonder/basisinkomen.html