Libertaire Partij

Leestijd: < 1 minuut

Voorwaardelijk basisinkomen

Te weinig inkomen om een menswaardig leven te leiden? Dan moet je door verschillende hoepels springen om hulp te krijgen. Wij willen de bureaucratie de nek om draaien en één oplossing bieden voor iedereen, ongeacht de situatie. Je kunt je beter op de toekomst richten, zonder je zorgen te maken over boetes, terugvorderingen en toeslagen. Met voldoende geld om jezelf te ontplooien.

Wat is een voorwaardelijk basisinkomen? De manier om Nederlanders onder een laag inkomensniveau te voorzien van een minimale levensstandaard. Je inkomen wordt aangevuld met maximaal €1667 per maand als je niks verdient. Ook als je meer gaat verdienen blijf je ondersteuning krijgen, zonder voorwaarden waar dit aan uit te geven. In het huidige systeem verlies je op een gegeven moment alle hulp. Bij een voorwaardelijk basisinkomen in de vorm van een negatieve inkomstenbelasting blijf je ondersteund tot je op eigen benen kunt staan.

De structuur is zo dat wie zelf meer gaat verdienen, altijd meer op zijn bankrekening krijgt. Mensen worden weer gestimuleerd om te werken.

Dit doet de LP door:

  • één toeslag voor iedereen onder het bestaansminimum
  • vereenvoudiging van lokale en rijksregelingen
  • vrijheid om je inkomen naar eigen inzicht te besteden

https://stemlp.nl/standpunten/voorwaardelijk-basisinkomen/