STAP-budget handig voor bullshit-banen

Leestijd: 2 minuten

De overheid is voor werkenden en werkzoekenden met het STAP-budget gekomen. Het STAP-budget vervangt de voormalige privé-aftrekpost voor studiekosten in de aangifte inkomstenbelasting. Een opleiding volgen om jezelf te ontwikkelen en je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten? Met STAP (Stimulering ArbeidsmarktPositie) wordt dat een stuk makkelijker! Dit is een subsidie van maximaal € 1000,- die werkenden en werkzoekenden kunnen aanvragen voor scholing en ontwikkeling.

Het valt op dat sommige cursussen vroeger gratis te volgen waren nu ineens onder het STAP budget vallen. Sommige daarvan zijn echt geen cursussen die tussen de vijfhonderd en duizend euro waard zijn waar ze nu wel voor in de lijsten staan. Op dit vlak zijn dus dergelijke commerciële aanbieders degenen die er iets aan hebben want werkgevers zullen snel genoeg doorhebben dat bepaalde ‘cursussen’ helemaal niets voorstellen.

op de website van de rijksoverheid op 1 juli

Wil je ook graag coach worden of in de marketing, therapeut worden of je eigen bedrijf starten? Dan is stap echt niets voor jou. Het beroep van therapeut wordt zo wel erg gedowngrade via een cursusje van 4 weken, coach in 24 uur en marketing manager binnen een jaar. Dat allemaal via internet. Halfbakken cursussen met een gouden randje die je klaarstomen voor en bullshit job met een bullshit cursus.

Zorg er nu gewoon voor dat iedereen een hoog genoeg onvoorwaardelijk individueel basisinkomen heeft van zeg €1500 in de maand. Dan kun je zelf die cursus betalen en ben je gemotiveerder dan dat het UWV achter je aan zit om je ArbeidsmarktPositie te Stimuleren.

de jonge dertigers zien er niet uit alsof ze werkelijk een stap-budget nodig hebben

Een jaarlijks budget wordt vanuit de overheid gegeven voor geheel Nederland. Met het geld dat hiervoor is gereserveerd, kunnen 160.000 mensen maximaal 1.000 euro aan vergoeding krijgen voor een opleiding of cursus. ‘In de praktijk komt dit terecht bij de mondige, vaak hoogopgeleide werknemers die de juiste wegen kennen,’ stelt Fortuin.(1) ‘Commerciële opleidingsinstituten maken er ook gretig gebruik van.’Je krijgt als persoon maximaal €1.000, voor een cursus of opleiding die over maximaal 4 weken begint. Als je al begonnen bent krijg je niks en kun je zelf gaan betalen. Bovendien komen niet alle opleidingen in aanmerking en moet een opleidingsinstituut wéér extra administratief werk verrichten.

Het lijkt een bezuiniginsactie van Financiën, je kun je afvragen wat dit het rijk per jaar kost afgezet tegen de kosten van aftrek studiekosten. Verder zijn er nog de netwerkvriendjes die normaal in het bedrijfsleven actief zijn met veel te dure cursussen die daarvan als eerste op de hoogte zijn en van profiteren. En het is a-sociaal omdat het er weer net als bij vele andere subsidieregelingen een beperkt bedrag in de pot zit zodat niet iedereen die er recht op zou hebben er aan mee kan doen.