UBI-Europa vormt strategie voor de komende jaren

maribor-meetingOp 19 & 20 maart was er een inspirerende tweedaagse openbare conferentie over “onvoorwaardelijk basisinkomen als een reactie op de ongelijkheid in Europa” in Maribor, Slovenië. De conferentie trok meer dan 80 deelnemers uit 17 landen. In de loop van de volgende twee dagen kwam UBIE ( Unconditional Basic Income Europe) bijeen om een ​​gezamenlijke strategie voor de Europese beweging voor een basisinkomen vorm te geven en concrete resultaten voor 2020 te krijgen.

Onvoorwaardelijk basisinkomen Europa (UBIE) , werd opgericht nadat het Europees burgerinitiatief voor onvoorwaardelijk basisinkomen(ECI-UBI) in 2013 was afgelopen, en viert zijn stichting vorig jaar op een grote conferentie in Brussel. Sindsdien zijn we druk bezig geweest met officieel geregistreerd  krijgen van UBI-Europa als een non-profit vereniging naar Belgisch recht (NGO) en consolidatie van ons lidmaatschap. In de tussentijd, bleef beweging groeien via ons netwerk van nationale organisaties waar de meeste van onze activisten hun energie op richten.

Het was tijd om weer samen te komen en onze gemeenschappelijke visie voor Europa te bespreken en een ​​strategie te vormen om onze doelen te bereiken. Dat was het doel van onze bijeenkomst in Maribor, Slovenië in maart 2015.

future-ubi-1024x683

Doelstelling voor 2020: Heb UBI in ten minste één Europees land en een EU-brede stap op weg naar een emancipatorisch UBI

Een dergelijke stap zou kunnen worden bereikt door de introductie van een gedeeltelijk-basisinkomenregeling zoals beschreven in het voorstel Eurodividend uitgewerkt door prominente UBI pleitbezorger Philippe Van Parijs, of via alternatieve voorstellen als een basisinkomen voor kinderen.

Wat de stappen ook zouden kunnen zijn, op de vergadering is overeengekomen dat dergelijke eerste stappen niet de huidige systemen van sociale bescherming moet schaden en de situatie van de meerderheid en vooral de armsten niet te laten verergeren. Integendeel moeten zij de stelsels voor sociale bescherming verbeteren en bijdragen aan het verminderen van sociale ongelijkheid binnen landen, en binnen de Europese Unie.

Om ons doel te bereiken, heeft UBI-Europa 4 strategische oriëntaties voor 2015 gedefineerd:

  • Maak basisinkomen een mainstream onderwerp in Europa
  • Intensiveer onze lobbyactiviteiten om steun te verkrijgen tussen de EU-beleidsmakers – en de samenwerking tussen hen te vergemakkelijken
  • De haalbaarheid van en de argumenten voor UBI als een aantrekkelijk alternatief voor Europa promoten
  • UBI-Europa als een “grassroots”-beweging organiseren

Verschillende projecten die bijdragen aan deze doelstellingen werden besproken op de vergadering in Maribor. We zijn in het proces van het uitwerken van een meer gedetailleerd actieplan. Onze volgende stappen zullen worden onthuld te daarvoor gereed zijn.

UBI-Europa is tegen bezuinigingen en ondemocratische Verdragen

UBI-Europa is zich ervan bewust, dat de crisisbeheersing van de EU en hun bezuinigingsbeleid is een ernstige belemmering voor UBI is. Dus we maken deel uit van de strijd om ze te overwinnen. Dit is de reden waarom UBI-Europa heeft besloten om de  Stop-TTIP campagne te ondersteunen.

“De TTIP overeenkomst is een gevaar voor de sociale normen in de EU. De EU moet haar eigen humanitaire, sociale en economische governance problemen aan te pakken voordat verdere openstelling van de handel. Door van multinationale ondernemingen het recht te geven om besluiten van Europese regeringen omver te werpen belemmert het pogingen om Europa democratischer te maken, “zei Klaus Sambor, mede-oprichter van UBI-Europa en lid van ATTAC Oostenrijk.

UBI-Europa steunt de inspanningen ter verbetering van het Europees burgerinitiatief

Om tot nieuwe radicale oplossingen zoals basisinkomen te komen, erkent UBI-Europa de noodzaak van meer democratische instellingen in de EU.

Een van de belangrijkste pijlers voor een betere Europese Unie zou een aanzienlijke verbetering van het instrument Europees burgerinitiatief (ECI) zijn. “Onze eigen ervaring met het organiseren van een van de eerste ECI’s toont dat het ECI is nog niet burgervriendelijk is en lijdt aan vele onnodige belemmeringen, vooral wat bretreft de vereiste gegevens. Dit is de reden waarom wij volledig achter de ECI-campagne en zijn inspanningen om de hervorming van de ECI te bewerkstelligen. Hun voorstellen zijn volledig redelijk en zijn hard nodig om te voorkomen dat de ECI in de steek gelaten door het maatschappelijk middenveld. ” Zei Stanislas Jourdan, voormalig coördinator van de ECI voor onvoorwaardelijk basisinkomen waarvan 300.000 handtekeningen in 2013 verzameld.

Welkom  nieuw bestuur

Onze algemene vergadering was ook de gelegenheid om nieuwe officiële bestuur van UBI-Europa kiezen. Proficiat aan onze nieuw gekozen leden:

  • Voorzitter: Barbara Jacobson (Verenigd Koninkrijk)
  • Vice-voorzitter: Lena Stark (Zweden
  • Vice-voorzitter: Vahur Luhtsalu (Estland)
  • Penningmeester: Quentin Fabri (België)
  • Secretariaat: Marlies Kunnen (Netherlands / UK)
  • Coördinator: Stanislas Jourdan (Frankrijk)

Volg onze volgende stappen!

Wilt u onze inspanningen om UBI een realiteit te maken in Europa, meld je hier aan als supporter en houdt de de komende aankondigingen in de gaten. Donaties zijn van harte welkom om ons te laten functionener en de organisatie van onze komende projecten te vergemakkelijken! In feite, als elk van onze 40.000 supporters 5 euro doneert, Zouden we in staat zijn om alle UBI-Europa’s activiteiten te financieren voor het komende jaar en nog veel meer.

Onvoorwaardelijk basisinkomen Europa – UBI-Europa
ubie.org of basicincome-europe.org of ubi-europe.org

 

Bron: http://basicincome-europe.org/2015/03/ubi-europe-strategy/

 

%d bloggers liken dit: