Voorzitter BIEN bezoekt Nederland

Leestijd: 2 minuten

De Indiër Sarath Davala bracht een bliksembezoek aan Nederland in het zonovergoten Pinksterweekend. En bezocht een aantal bijeenkomsten door het land. Lees het uitgebreide verslag van Hilde Latour.


Sarath deed mee aan het grote experiment India waar in acht dorpen iedereen een basisinkomen kreeg  en er twaalf controledorpen waren. Hij schreef er een boek over samen met Guy Standing. Op de omslag zie je een mindervalide vrouw die met haar basisinkomen een naaimachine kocht en daar kleren van maakte voor de verkoop. Anderen begonnen een vis coöperatie. Weer anderen stuurden hun kinderen naar betere scholen. Het meest opmerkelijke was dat jonge vrouwen niet langer een hoofddoek droegen, maar hun haar vrij lieten ( “we zijn nu eigen baas en hoeven niet langer te luisteren naar de oudste van t dorp”. Sarath vertelde dat zelfs na de proef van twee jaar er blijvende effecten waren. Niet langer leenden mensen geld van microkredieten met hoge rente, maar lenen nu geld van familie en relaties! Lees een beknopt verslag van de proef 

PS Guy Standing mocht in 2015 driekwartier vertellen over basisinkomen en deze proef op een Bilderbergconferentie in Dresden. Angelica Merkel en Mark Rutte waren in zijn gehoor. Na afloop heeft Mark Rutte dit boek gekocht. Op dat moment regeerde hij nog met de PvdA. Rutte II, maar voelde hij aan dat Rutte III wel eens op een coalitie met D66 en GroenLinks zou kunnen uitdraaien. En die partijen hebben iets met basisinkomen. GroenLinks bracht in de formatie van Rutte III in een uitgebreide proef zoals Finland toen van plan was. Het compromis werd: “Gemeenten zijn vrij om te experimenteren met basisinkomen”. Helaas besloot Jesse Klaver niet mee te doen en de andere partijen gooiden deze opening voor experimenten weer weg….. anders hadden we niet 5 halfbakken experimenten gehad, maar tientallen gemeenten die aan de gang waren gegaan….