Welvaartsdividend wint essaywedstrijd VPRO

Leestijd: < 1 minuut

Universeel Welvaartsdividend (=basisinkomen) wint essaywedstrijd VPRO

Bij de publieke omroep VPRO is een reeks programma’s uitgezonden onder de noemer Sander en de kloof, waarin Sander Schimmelpenninck de vermogens- en kansenongelijkheid in ons land aan de kaak stelt.

Hoe kan het dat in Nederland de kloof tussen arm en rijk nog steeds bestaat en zelfs groter wordt?

Aan het programma is een essaywedstrijd gekoppeld.  Het winnende essay Een universeel welvaartsdividend is ingestuurd door Jan Soons.  Het Welvaartsdividend komt in principe neer op een Basisinkomen, alleen wordt het B-woord niet gebruikt, daar zijn politici en journalisten een beetje allergisch voor.  Er waren maar liefst 900 inzendingen, waarvan er verschillende voor een basisinkomen pleitten.

De kern van het betoog van Jan: Stel het belastingpercentage op alle kapitaal- en vermogensinkomsten 35 procent, dan krijgt de Staat circa 150 miljard aan belastinginkomsten in plaats van de schamele circa 40 miljard euro van nu.
Wend de extra belastingopbrengsten aan voor een welvaartsdividend, een belastingvrije uitkering voor alle volwassen Nederlanders. Dan profiteert iedereen in dezelfde mate, dus inclusief de huidige minimumloners en bijstandontvangers.

Lees het essay hier.

Jan Soons heeft een boek geschreven, waar hij zijn ideeën in vastgelegd heeft. Meer over het boek op de website van Vereniging Basisinkomen https://basisinkomen.nl/uit-het-neoliberale-moeras-de-voordelen-van-een-welvaartsdividend/