Zwitserse activisten zijn een tweede federaal volksinitiatief gestart voor een onvoorwaardelijk basisinkomen.

Leestijd: 2 minuten

De Zwitserse filmmaker Rebecca Panian is een van de basisinkomenactivisten die een tweede federaal volksinitiatief voor een onvoorwaardelijk basisinkomen in Zwitserland is gestart.
De commissie lanceerde dit 2e basisinkomensinitiatief in Zwitserland op 21 september 2021.

Federaal burgerinitiatief
Leven met waardigheid – Voor een financieel levensvatbaar onvoorwaardelijk basisinkomen

Informatie vindt u hier: Informatie vindt u hier:

https://www.grundeinkommenschweiz.ch/stand-der-sammlung/

Om een ​​volksinitiatief te kunnen indienen zijn 100.000 geldige handtekeningen nodig. Omdat sommige handtekeningen altijd ongeldig zijn, moeten we 120.000 handtekeningen verzamelen.

De Zwitsers hebben tot februari 2023 om voldoende geldige handtekeningen te verzamelen.

Het eerste burgerinitiatief vond plaats in 2012 en ging 23,1% “ja” en 76,9% “nein”. Maar de wereld is nu meer klaar voor een Onvoorwaardelijk Basisinkomen!

Het basisinkomen is net zo utopisch als bijvoorbeeld de AHV en het vrouwenkiesrecht ooit waren. (In Zwitserland, zoals bekend, vooral dat laatste!)

Aangekomen in de 21e eeuw is het idee van een onvoorwaardelijk basisinkomen niets meer dan het veiligstellen en verder ontwikkelen van bestaande sociale systemen, onze democratie en onze welvaart.

Wie moet betalen?
Degenen die momenteel weinig bijdragen aan de financiering van de sociale zekerheid: de financiële sector en techbedrijven.

De invoering van een basisinkomen is gewoon een langverwachte belastinghervorming die automatisch de enorme vermogensongelijkheid tegengaat.

In tijden van klimaatcrisis, automatisering, ongelijkheid in rijkdom, Corona en de komende crises en onrust, is het tijd dat we “radicaal” heroverwegen – weg van de mythe “meritocratie en eeuwige groei brengt het goede leven” naar een “zekerheid van levensonderhoud als mens recht», zodat iedereen op de best mogelijke manier kan bijdragen aan de samenleving en ervoor kan zorgen dat ons vaderland en onze prestaties behouden blijven.

We zijn momenteel bezig met het verzamelen van de benodigde handtekeningen zodat er een tweede stemming kan plaatsvinden. En dat wij als land – en daarbuiten! – weer serieus bespreken in welke wereld we willen leven!